cycling, izleti, Travel

Dvije ličke biciklističke staze: Gospić i Otočac

Čovjek se može jako začuditi kada sazna koliko u Lici ima biciklističkih staza – samo ovako iz rukava može ih se nabrojati četrdesetak! Još dok smo na plaži proučavali rute vrlo nam se zanimljiva činila “Staza velikana II” u Gospiću. Prema brošuri “Biciklističke staze ličko-senjske regije” ova kružna staza dugačka je 41 km i nije zahtjevna (visinska razlika 89 m), a prolazi uz rodne kuće Nikole Tesle i Ante Starčevića. Staza započinje u centru Gospića no mi polazimo iz Smiljana te smo već nakon nekoliko kilometara u Memorijalnom centru Nikole Tesle. Nakon kupnje ulaznica (50kn po osobi) ulazimo u pomalo neobičan eksterijer gdje ima starih i novosagrađenih objekata. Tako se uz postojeću rodnu kuću i crkvu (s pripadajućim grobljem) ovdje nalazi multimedijalni centar, ispitna stanica (umanjena kopija Teslinog laboratorija u Colorado Springsu), suvenirnica, mali kafić, kamene skulpture… Sve u svemu čini nam se da je memorijalni centar uspio dočarati Teslinu osebujnu ličnost i prikazati njegove glavne izume. U posljednje vrijeme sve se više dolazi u javnost da je Tesla zapravo pr(a)vi izumitelj radija, a ne Marconi. To što se Muskov električni auto zove Tesla također je na neki način iskazana čast velikom izumitelju.

 

Izlaskom iz centra slijedimo putokaze za našu stazu i sljedeća nam je točka prilično opustjelo naselje Bužim za čije ime Hrvatska enciklopedija kaže da se dovodi u vezu s Bugom (jedna od sedmero braće i sestara koji su prema legendi doveli Hrvate na sadašnje prostore). Iz Bužima navodno potječe i ban Josip Jelačić – no to nije sasvim razvidno, jer mjesto istog naziva postoji i u BiH, vrlo blizu s hrvatskom granicom. No, to nije kraj za ovo malo ličko mjesto koje je još poznato po povijesnim špiljama.

Ovdje počinje i vrlo lijep podvelebitski krajolik, jer nalazimo se na samom rubu Parka prirode Velebit, pa su tu planine, livade i, kažu za ovu godinu, rodom vrlo bogati šljivici. Staza sad dalje vodi prema šumi i prelazi u makadam. Putokazi za stazu koji su inače dosta dobro postavljeni u šumi se nekim čudom gube i na jednom od ključnih raskršća imamo malo problema sa smjerom. Izlaskom iz šume nalazimo se ponovno na asfalt u mjestu Kalinovača. Vozimo dalje prema Aleksinici gdje se otvaraju prekrasni vidici dok cesta vijuga kroz polja obrubljena brežuljcima. U selu Klanac, gdje kratko stajemo na radler u caffe baru “kod Tadije”, nalazi se raskršće, a naš nas putokaz za stazu vodi prema Velikom Žitniku, rodnom mjestu Ante Starčevića. Ubrzo prelazimo na makadam i tako gotovo sve do rodne kuće pravaškog političara koja se, koliko smo shvatili, može razgledati na prethodnu najavu.

Sada nam je do Gospića ostalo 6 km te otprilike još toliko do Smiljana od kuda smo započeli našu turu. Na tom putu između Gospića i Smiljana prolazimo pored restorana “Zlatna potkova” gdje je janjetina za svaku preporuku.

Drugi dan prevozimo bicikle automobilom u pedesetak kilometara udaljeni Otočac gdje smo se namjerili na “Barkanovu stazu”. Ta nam je tura ostala u lijepom sjećanju od prije nekoliko godina kada smo je provezli gotovo cijelu. Ovaj puta ćemo je nešto skratiti jer u Sincu, odnosno na Majerovom vrilu, namjeravamo ručati u novootvorenoj pizzeriji “Ruspante”. O ovoj se pizzeriji već dosta pisalo, jer ju je otvorila obitelj povratnika iz – Irske! Pizza koju smo jeli bila je zaista dobra, tijesto tanko i hrskavo, a bogatog nadjeva, uz rock i blues glazbu. Pomalo nestvarnom ugođaju dodajemo i pogled na ovce koje pasu na obližnoj livadi…

Sinac je od Gospića udaljen oko 10 km no Barkanovom stazom koja nas vodi uz rijeku Gacku potrebno je proći oko 18 km. Staza počinje u centru Otočca i prvo prvo prelazi Gacku preko Vivoškog mosta te ćemo je kasnije prelaziti nekoliko puta s lijeve na desnu stranu i obrnuto. Vozi se cestom, makadamom te nekim dijelovima i preko polja dok su oznake dosta dobro postavljene – tek smo imali nešto poteškoća kod sela Čovići. Kad stignemo do mosta i table za Ličko Liješće krećemo cestom prema rotoru i tamo desmo prema mjestu Sinac. Staza tada prelazi u makadam te djelomično kroz polja, a nekih oznaka nema pa se snalazimo čitajući opis staze na internetu. Dolazimo ponovno na asfalt i prolazimo drvenu tablu, kao i prije 3 godine, ali ovaj puta bez koša, za košarku koja se nalazi točno na jednom raskršću cesta (sic!). Nakon toga kroz mjesto Sinac i završavamo našu prvu polovicu ture na Majerovom vrilu. Natrag prema Otočcu polazimo nakon finog ručka prateći putokaze za Barkanovu stazu.

Staza uz Gacku

Ruspante pizzerija

Ruspante

LIka

Lika

Drvored

Kroz drvored do velikana

Tesla memorijalni centar

Tesline misli

Barkanova staza

Na Barkanovoj stazi

Gacka tablaAleksinicaBužim tablamajerovo vriloKlanacVeliki Žitnik raskršće

Gacka

Uz Gacku

kalinovacaWvel_zitnik3Wotocac_gacka3Wruspante_pizzerrijaW

Standardno

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.