izleti, Travel

Granada

Hodajući ulicom Av. de la Constitución (Ulica Ustava, op. a.), posebice njenom sredinom koja je rezervirana isključivo za pješake, prolazit ćemo tik do kipova raznih povijesnih ličnosti, kao što je npr. pjesnik Lorca ili istraživač Kolumbo. Međutim to je samo djelić bogate povijesti koja se krije u Granadi. Smatra je da je bila naseljena još prije 2500 godina kao keltsko naselje, a kasnije, naravno, i rimsko s cestama i akvaduktima. Kako su povijesne mijene dolazile, ona, nakon što su Mauri osvojili Španjolsku postaje jedan od najznačajnijih ekonomskih i kulturnih centara islamske Anadaluzije (al-Andalus). Muslimanski osvajači su 711 godine preko Gibraltara iz Afrike prešli na Pirinejski poluotok i srušili državu Vizigota. Većim ili manjim dijelom današnje Španjolske vladali su gotovo 800 godina, a upravo je Emirat Granada bio posljednji pod islamskom vladavinom koji se održao sve do 1492. godine kada je tadašnji vladar Muhamed XII, nakon višegodišnje bitke, predao grad kršćanima. Za to su ponajviše zaslužni Ferdinand i Izabela, katolički kralj i kraljica od Castille – smatra se da je upravo Izabela (španj. Isabel I de Castilla) najzaslužnija što je Kolumbo dobio financijska sredstva za svoje putovanje preko oceana kada je otkrio Ameriku. Nije sasvim jasno kako je grad dobio ime, jer na španjolskom granada znači šipak ili nar (a toga voća ima mnogo u okolici), dok bi ime također moglo dolaziti od arapskoga Karnattah (Gharnatah) što bi moglo značiti “brdo stranaca”.

kolumbogranada_blured

Granada se nalazi na gotovo 700 metara nadmorske visine u podnožju velikih planina Sierre Nevade – gdje najviši vrh doseže preko 3500 metara. Od atrakcija tu je svakako na prvom mjestu čuvena Alhambra, (u prijevodu znači: crvena) najznačajnije i najbolje očuvane arapske palače iz 13. st. Ona se nalazi ne jednom od brežuljaka koji omeđuju grad i predstavlja cijeli srednjovjekovni grad s kulama, fortifikacijama i vrtovima, a tu su živjeli arapski sultani koji su vladali Granadom.

Jednostavniji obilazak ovoga zdanje traje oko 2 sata i to s lokalnim vodičem (mi smo dobili vodiča Španjolca koji se rodio u Tangieru pa je znao i arapski što će se kasnije pokazati vrlo korisno – za nas). Alhambra izvana izgleda kao obična utvrda no unutar zidina niknula je lijepa skupina građevina prvenstveno oblikovana istočnjačkom kulturom. Osim građevina tu vrtovi i dvorišta što su jedno od obilježja islamskog načina gradnje kuća – izvana se ništa ne vidi, jer čak nema niti prozora, ali unutra treba biti „mali raj“ s voćkama i vodom čime se dobiva i na vrlo cijenjenoj privatnosti. Ova je utvrda napravljen i za rad (velike sobe) i za dokolicu (dvorišta i vrtovi) a sve to sa specifičnim stalaktitskim lukovima u 3D (muqarnas više na https://makezine.com/2016/12/16/heirloom-tech-math-magic-muqarnas ). Nadalje, tu se ističu i ostale karakteristike islamske arhitekture i ukrašavanja kao što su geometrijski likovi i obojane pločice kojima su se ukrašavali zidovi. Također, zidovi su prepuni napisa na arapskom pismu tako da smo za neke dobili i prijevod zahvaljujući našem lokalnom vodiču. Maursku umjetnost općenito, napose arhitekturu, odlikuje živi kolorizam i raskošna dekoracija koja prekriva sve površine zidova. Nakon odlaska Maura iz Španjolske palača je bila sjedište kralja Ferdinanda i Izabele i kasnije je tijekom stoljeća dodavan renesansni štih

Pod pomalo čudnim imenom „Generalife“ krije se Ljetna palalača Alhambre s vrtovima iz 14. stoljeća što je služilo sultanima za rashlađivanje tijekom ljeta. Puteljci vode kroz cvjetne gredice i cvjetne lukove dok se s terasa pruža pogled na grad.

Jedan od najmoćnijih vladara u 16. stoljeću, Karlo V, dao napraviti palaču u rimskom stilu s velikim stupovima koji opasuju veliku kružno dvorište. Time htio pokazati kršćansku nadmoć nad maurskom dinastijom, no na kraju je ostala nedovršena odnosno nikad nije napravljen krov.

Granada je poznata po još jednom velebnoj građevini u gradu, a to je katedrala iz 16. stoljeća. Slično kao i palača Karla V, nikada nije dovršena – sagrađen je samo jedan toranj, a trebala su biti dva. Svejedno je katedrala impozantna u čijoj su gradnji korištena tri stila –Gotika, Renesansa i Barok – jer su se radovi protezali gotovo dva stoljeća. U kraljevskoj kapelici nalaze se grobovi Ferdinanda i Izabele.

Sacromonte (ili Sveta planina) je poznati romski kvart u Granadi. Ovdje su u 15. stoljeću došli španjolski cigani i nastanili su se u pećinama u brdu. Tako da je i danas nekoliko pećina ostalo i služe kao turistička atrakcija – u njima su restorani i dvorane za jednu vrstu flamenka koja se naziva zambra gitana. Kako je pećina dugačka i uska klasične pozornice za plesače nema već se oni kreću između publike koja sjedi na obama stranama pećine i takoreći je dotiču. Osim po pećinama ovaj je kvart poznat i po noćnom životu s vrlo živopisnim restoranima i kafićima. A pruža se i fenomenalan pogled na čitavo zdanje Alhambre.

 

Standardno

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.