izleti, Travel

Bangkok – grad anđela

Kad bi u kvizu Potjera bilo pitanje koji je turistički najposjećeniji grad na svijetu, vjerojatno niti lovac ne bi znao točan odgovor koji u ovom slučaju glasi – Bangkok. „Znalci“ bi vjerojatno zaokružili Pariz ili London, ali glavni grad Tajlanda, metropola s više od 8 milijuna stanovnika, čiji je lokalni naziv Krung Thep ili “Grad anđela”, već je dvije godine na vrhu ove ljestvice. Pa u čemu je njegova privlačnost? 
Na prvi pogled je to teško odgovoriti posebice ako je prvi dodir s ovim gradom – promet. Takvu količinu saobraćaja teško je zamisliti dok se ne vidi uživo s time da veliki zapadnoeuropski gradovi po gustoći prometa Bangkoku nisu ni do koljena. Nepregledne rijeke automobila, motora, skutera i tuk-tukova (tipično vozilo za Aziju koje se sastoji od motorkotača i pričvršćene male prikolice za prijevoz 4 do 5 osoba) danonoćno se kreću ulicama. Usto je središnji dio Bangkoka premrežen visećom željeznicom, a po centru grada postoje nadvožnjaci samo za pješake kako bi se uopće mogli kretati po zakrčenom gradu. Bangkok je grad koji se vrlo brzo razvija pa neki dijelovi izgledaju kao New York ili Šangaj s visokim neboderima i zgradama dok se u njihovom podnožju vrlo lako može naći i manje naselje potleušica gdje žive vrlo siromašni građani. Kontrasti s jedne strane i živopisne ulice s druge strane glavna su karakteristika ovog grada. Tako ćemo nerijetko hodajući po centru grada morati skrenuti na kolnik (među automobile i tuk-tukove), jer je pločnik često zakrčen parkiranim automobilima ili “street foodom” (tezge na kojima se kuha ili peče te konzumira hrana na ulici).
Bangkok, a posebno njegovo središte, možemo opisati kao veliki trgovački centar, jer je broj velikih dućana i posebice malih radnji toliko velik, a njihov izgled živopisan da je to zaista teško pojmiti dok se ne vidi na licu mjesta. Primjerice, u glavnoj ulici Sukhumvit nalazi veliki trgovački centar “Terminal 21” čije glavno predvorje izgleda kao ulaz na aerodrom, ima devet katova, tematske dijelove u stilu ulica u velikim svjetskim gradovima (Tokio, Istanbul, San Francisco, London), 600 dućana, više od 50 restorana…

Zlatni Buda

Od najvažnijih atrakcija grada krenut ćemo od Kraljevske palače, grandioznog kompleksa s raskošnom pozlatom te živopisnim kipovima i ukrasima. Sagrađena je 1782. godine i nije samo kraljevska rezidencija (Tajland je kraljevina, a izvršnu vlast je prije nekoliko godina preuzela vojska) nego i sjedište vladinih ureda te poznatog Hrama smaragdnog Bude ili Wat Phra Kaewa. Ovo je jedno od turistički neposjećenih mjesta u Bangkoku tako da se treba pripremiti na vrlo veliku gužvu i podosta bučne kineske turiste.
Wat Arun ili Hram zore sa svojim šiljatim tornjevima jedan je od najpoznatijih hramova u ovom dijelu Azije. Za razliku od svih drugih hramova prekriven je precizno obojenim porculanskim pločicama. Tijekom našeg obilaska posjet unutrašnjosti nije bio dozvoljen no vanjština je zaista impresivna. Točno preko puta Wat Aruna, ali na drugoj obali rijeke Chao Praya, nalazi se Wat Pho – hram ležećeg bude – najstariji i najveći hram u Bangkoku gdje je i najstarije medicinsko učilište, a također i vodeća škola tajlandske masaže. Pozlaćeni ležeći Buda dugačak je gotovo 50 metara, izgleda kao da se opušteno naslonio na desni lakat, pa ga je zbog konstrukcije zgrade nemoguće cijeloga fotografirati. U hramu Wat Traimit nalazi se Zlatni Buda, visok samo tri metra (u sjedećem položaju), ali težak više od 5 tona – čistog zlata. Procjenjuje se da samo zlato vrijedi više od 250 milijuna dolara.
Bangkok živi na i uz rijeku Chao Praya po kojoj plovi mnoštvo plovila različitih veličina i vrsta, od dugačkih riječnih teško natovarenih brodova koji prevoze rižu, preko taksija i ribarskih čamaca do plovećih restorana. Osim uz ovu mutnu rijeku i svjetlo smeđe boje poseban je mikrosvijet život uz kanale ili klongove. Zbog njih je nekad Bangkok prozvan čak i “Venecijom Istoka” no mnogi su kanali zatrpani i pretvoreni u ceste kako bi se grad mogao normalno razvijati. Danas i dalje postoji prilično velika mreža kanala gdje živi dosta ljudi na nešto mirniji način nego u drugim dijelovima grada. Kuće su drvene i tik uz vodu po kojoj jure tzv. “longtail” čamci velikom brzinom (na čamce od desetak metara montirani su motori iz starih džipova jačine po nekoliko stotina konja) prolazeći pokraj škola, hramova, restorana i malih plovećih tržnica.
Kao kuriozitet navodimo kuću Jima Thompsona koja je kao mnoge stvari u Bangkoku mali svijet za sebe. Thompson je bio američki agent koji se nakon 2. svjetskog rata nastanio u Bangkoku i dosta doprinio populariziranju ove zemlje u svijetu kao i ponovnom uzletu tkanja svile. Kao arhitekt po struci sagradio je svoj dom u Bangkoku poštujući tradicionalnu tajlandsku gradnju te je zdanje koje sadrži 6 kuća od tikovine danas muzej čija unutrašnjost odiše tajlandskim tradicionalnim uređenjem interijera. Originalni namještaj, predmeti i umjetnička djela kao i sam okoliš daju jedan specifičan osjećaj. Krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća Jim Thompson ej nestao u prašumama Malezije i do danas se ne zna što se točno dogodilo.
Naravno, noćni život je nadaleko poznat u Tajlandu kojega ima za sve ukuse i želje. Počevši od ekskluzivnih “roof-top” barova i restorana s pogledom na grad s visine, preko uličnih tezgi s domaćom hranom, pivom i plastičnim stolicama do pabova s muzikom smještenih u podrumskim prostorijama.

Standardno

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.