izleti, Travel

Rio de Janerio – grad zabave, plaža i dobre hrane

Noćni let iz Pariza za Rio de Janerio trajao je 11 sati tako da smo po lokalnom vremenu u Rio došli oko 8 sati ujutro. Na inače ugodnom letu nešto je malo turbulencija bilo prilikom prelaska ekvatora, kao što je to već uobičajeno na transkontinentalnim letovima. Početkom studenoga, kada je na južnoj polutci početak proljeća, dočekala nas je temperatura od 35 stupnjeva iako realni osjećaj nije bio takav. Stoga smo se odmah iz hotela uputili na Copacabanu, najpoznatiju plažu u Riju dugačku 4 kilometra. Na plaži je vladala prava ljetna atmosfera iako ovdje zbog velikih valova atlantskog oceana ne može biti govora o nekom plivanju već o „brčkanju“, maksimalno desetak metara od obale. Gotovo svi, i muško i žensko, udaraju loptu nogom i bacaju se u plićak za njom te se odmah vidi da je nogomet stvarno nacionalni sport u Brazilu.

neven na copacabani, rio de janerio

Rio de Janerio su osnovali portugalski istraživači 16. stoljeću. Grad se proteže po brežuljcima uokolo zaljeva Guanabara dok ga okružuje Atlantski ocean. S razglednica najpoznatija su brda Glava šećera s poznatom žičarom, te Corcovado, šiljati vrh na kojem se nalazi 30 metarski spomenik Isusu – jedno od sedam čuda modernoga svijeta. Sve do šezdesetih godina prošlog stoljeća bio je glavni grad države Brazil kada je to mjesto preuzela Brazilija potpuno novi, moderni grad sagrađen nakon krčenja prašume. Stoga se danas kaže za tri najveća grada u Brazilu da je Sao Paolo grad biznisa, Brazilija državne uprave, a Rio – zabave. Brazil je najveća država po površini u Južnoj Americi (gotovo 50 posto teritorija), a nastanjuje je 205 milijuna stanovnika prema čemu je 5. zemlja u svijetu. Zanimljivo je da je naziv dobila po vrsti drveta (Brazil Wood) kojom se trgovalo najviše u 18. stoljeću. Stanovništvo je pretežno miješano s nešto većim udjelom bijelaca i manjim udjelom crne rase.

rio_panor_glava01c

Glava šećera je jedna od naj značajnih znamenitosti Rija koja se pojavljuje na gotovo svim fotografijama toga grada iz ptičje perspektive. To brdo je visoko 400 metara, a dobilo je ime prema konusnoj glinenoj posudi u koju se stavljao šećer tijekom zlatnog doba trgovanja šećerom u 16 stoljeću. Put do njega vodi žičarom (gondolom) s jednim „presjedanjem“ na prvom manjem brdu. S vrha Glave šećera pruža se veličanstven pogled na Rio, od poznate Copacabane na jedno strani preko Corcovada (također poznatog brda gdje se nalazi kip Isusa Iskupitelja) do zaljeva Guanabara preko kojeg se proteže most dužine 14km. Po tom je zaljevu sam grad dobio ime, jer je zaljev prvotno nazvan Rio De Janerio – Siječanjska rijeka.

Corcovado je šiljasti vrh visine 700 metara na kojem je tridesetih godina prošlog stoljeća napravljen veliki kip Isusa Iskupitelja veličine 30 metara – danas jedno od sedam svjetskih čuda modernoga doba. Do vrha se dolazi posebnim vlakom (20 min. vožnje) i također je za lijepih dana odličan pogleda na sam grad. Kip su sagradili francuski i brazilski građevinari prema nacrtu francuskog kipara Paula Landowskog.

Jedan od zanimljiv načina razgleda Rija je svako vožnja u otvorenim džipovima. Na taj smo način posjetili najveću favelu u gradu – Rocinha – gdje živi oko 200.000 ljudi. Favele su vrsta slamova u Južnoj Americi i računa se da u Riju u njima živi gotovo 1.5 milijuna ljudi, po kojima je i najpoznatiji. Ima ih vrlo sugestivnih imena npr. “Cidade de Deus” (Božji grad), a posjet ovoj faveli za turiste, uz brazilske vodiče, je benigna stvar, jer se stanovnici uglavnom smješkaju ili ne obraćaju pažnju na turiste vozeći se motorima po uskim ulicama gore-dolje. Ulaskom u favelu odmah će nas zapuhnuti specifični miris, a sastoji se od isparavanja iz vlažnih zidova kuća, smeća koje se ne odvozi redovito i hrane koja se kuha. Izvana kuće izgledaju derutno, neke bez prozora, i gotovo 100% bez fasada. No, slučajno zavirivši kroz prozor u jednu od kuća vidjeti smo sasvim uobičajen interijer sobe, čak svježe obojenih zidova.

favela_zice

Kad govorimo o centru Rija on izgleda malo drugačije nego smo možda navikli kod Pariza, Londona ili Beča. U Riju se ne izdižu se povijesne zgrade u kojima su se kovali neki najvećih događaja u povijesti čovječanstva ili monumentalne palače u kojima su stolovali kraljevi i carevi. Čak je sama Paco Imperial (Imperijalna palača gdje je stolovao portugalski i brazilski kralj, a kasnije guverneri Brazila) u tim okvirima nešto veća zgrada i vrlo “jednostavne” arhitekture. Centar je danas također i financijski centar pa se u velikim neboderima nalaze banke i druge poslovne institucije. Među svima njima smjestila se poznata velika katedrala u Riju, vrlo neobične arhitekture za katedralu – u obliku je majanske piramide – dok u nju može stati 25 tisuća ljudi. Ono što je o okviru centralnog Rija mnogo zanimljivije za turiste je četvrt Lapa gdje su zgrade napravljene u kolonijalnom stilu (dakle, jedan do dva kata, živih boja i s velikim francuskim prozorima). Četvrt je danas poznata po mnogima barovima i restoranima gdje svira poznata vesela brazilska muzika – samba i bossa nova, a mi smo proveli ugodnu večer u klubu “Scenarium” uz živu glazbu, caipirinhu (brazilski nacionalni koktel) u vrlo ugodnom ambijentu.

Ako nekoga u Brazilu pitate tko je izumio avion reći će: Alberto Santos-Dumont. On je rođen u Brazilu, ali se kao mlad ozlijedio pri padu s konja i preselio se u Pariz. U Francuskoj je studirao prirodne znanosti i mehaniku, a zainteresiran je bio za let s balonima. 1906. godine izveo je let od 200 metara s avinom koji je sam konstruirao. Stoga ga brazilci smatraju “ocem avijacije”, a tako misle i brazilski srtučnjaci. Dok je povijesno poznato da su braća Wright u SAD izumitelji aviona (u početku su bili konstruktori bicikala), 1903. godine. Ali, brazilci smatraju da se to ne može smatrati letom nego samo dužim skokom jer je avion bio katapultiran. No, Santos-Dumont je možda doprinio popularizaciji ručnog sata, a ta je tvrdnja dosta naglašena u Petropolisu, gradiću blizu Rija, gdje je santos imao ljetnu rezidenciju. Kako je bio prijatelj Luisa Cartiera tražio je od njega da mu napravi sat koji će moći nositi oko ruke dok leti. Tako je nošenje ručnog sata postalo popularno među običnim ljudima jer su ih prije nosili samo kraljevi i vojnici. I danas postoji linija satova Santos de cartier.

Petropolis je grad udaljen oko 70 km or Rio de Janeria s oko 300.000 stanovnika. Dobio je ime po pularnom kralju Brazila Pedru II (ukinuo ropstvo), gdje je imao svoju ljetnu rezidenciju, kao i brazilska aristokracija. U odnosu na Rio je grad je savim drugačiji, nema visokih nebodera niti ograda oko kuća i sav je u zelenilu. Najveća atrakcija je bivša kraljeva palača sada pretvorena u muzej. Opet nampominjemo da se poimanje kraljevske palače u Europi i Južnoj Americi jako raztikuje da da ovdje govorimo o velikoj zgradi prilično jednostavne arhitekture. Od te je palače čak na prvi pogled raskošnija Palácio Quitandinha, koja je bila kockarnica i jedan od najprestižnijih hotela u Brazilu (nakon Copacabane Palace hotela u Riju). Danas su u njoj privatni stanovi.

Palácio Quitandinha

U gradu se nalazi i spomenik Santosu-Dumontu te replika njegovog aviona “14a” s za današnje pojmove čudnim “kutijastim” krilima. U Petropolisu se nalazi i tvornica fine čokolade “Katz” čiji je logo crna mačka, nastala je 1953. godine. U vrlo lijepom uređenom kafiću isprobali smo nekoliko čokolada kao i vruću čokoladu (pasalo je, jer tijekom posjete gradu cijeli dan padala kiša, a temperatura bila oko 15 stupnjeva).

img_8468

Iako prvi dodir s Rijom može izazvati nelagodu zbog priča o (ne)sigurnosti u gradu, krađa mobitela, fotoaparata i torbica, no naše je iskustvo vrlo dobro – tijekom cijelog posjeta nikakvih problema nije bilo. Treba se samo pridržavati osnovnih pravila – ne privlačiti posebnu pažnju na sebe, odjećom, nakitom i sl. te izbjegavati nepoznate otvorene prostore poslije deset sati navečer.

Standardno

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.