izleti, Travel

Toscana

U Italiji je nakon Rima vjerojatno najpoznatija turistička destinacija – Toskana. Nije to bez razloga jer izgleda kao lijepo uređeni Gorski Kotar, ima klimu kao u Kaliforniji, a hrana je ukusna kao u francuskoj Provansi. Dobila je ime po Etruršćanima (latinski: Tusci) drevnoj civilizaciji koja je živjela u ovim krajevima dok je nisu pokorili Rimljani. Njezina je povijest vrlo bogata, ovdje su živjeli mnoge talijanske slavne ličnosti, od umjetnika i znanstvenika do političara, a i na kraju Firenca je nekad bila glavni grad Italije. Toskanu u turističkome smislu atraktivnom čine njezinih nekoliko vrlo zanimljivih gradova i gradića, počevši od Firence.

Glavni grad ove pokrajine je kolijevka renesanse, a svoj uzlet i raskoš duguje rgovačkim dinastijama od kojih je sigurno najpoznatija, a vjerojatno i najjača – Medici. Za nju kažu da je vjerojatno bila jedna od najbogatijih u Europi toga vremena. Nije tu bila riječ samo o trgovini tekstilom i bankarstvu već i privlačenju najvećih umjetnika onoga doba u taj grad. Veličine kao što su Michelangelo i Leonardo da Vici ostavili su ovdje svoj veliki trag. Ponte Veccio je jedan od najstarijih mostova u Europi, a u principu baš i ne liči na most nego na blok zgrada iznad rijeke – Medici su, naravno, u unutrašnjosti mosta izgradili i tajni prolaz bojeći se atentata. Most je posebno favorizirao firentinske obrtnike draguljare i zlatare koji su jedini mogli imati svoje radnje na mostu (a otprilike je tako i danas). Dodajući tome i predmete napravljene od kože, taj cjelokupni asortiman luksuza je zaokružen i to je ono po čemu je talijanski luksuz poznat u svijetu.

Firenza, Ponte Veccio

Ovdje nam cilj nije nabrajati znamenitosti Firence, kao što su renesansna katedrala, crkve i galerije, romantični trgovi i stare ulice. Prvenstveno želimo naglasiti da smo se u Firenci, a i u ostalim mjestima, osjećali vrlo ugodno i opušteno. Osim nabrojanog mnoštva duhovnih delicija za njima ne nedostaje ni gastronomskih, jer mnoštvo restorana, tratorija i vinskih barova mami na  kušanje. No, ono što nam je posebno zapelo za oko su otvorene tržnice koje izgledaju vrlo primamljivo, uredno i nekako sa stilom bez obzira prodavali se na štandovima antikviteti, koža ili hrana. Poznati firentinski biftek – bistecca alla Fiorentina- pojeli smo na glavnoj tržnici (Mercato Centrale), koja je u biti veliki zatvoreni paviljon na tri kata s takvom ponudom hrane i pića da se čovjeku zavrti u glavi. Posebno je zanimljivo što proces naručivanja počinje od susreta s mesarom gdje možemo sami odabrati komad mesa i kasnije promatrati proces pripreme jela kroz staklo.

Jedan od svakako najživopisnijih gradića je Siena, na neki način konkurencija i samoj Firenzi iako je mnogo manja. Ovdje smo čuli pomalo bizarnu priču u svetoj Katarini i te možda nimalo manje luckastu o kvartovima unutar grada – kontradama. Nastavljajući običaj iz srednjevjekovnih vremena za stanovnike je najvažnije u kojem su dijelu grada rođeni – contrada – od kojih svaki ima simbol po nekoj životinji. Danas ih ima 17, od kornjače, žirafe i gusjenice do – zmaja. Jedan od svakako neobičnih stvari u Sieni je glavni trg Piazza del Campo koji izgleda kao velika gusterna za skupljanje kišnice – sav je jedna velika kosina koja se sužava na jednom kraju. Kad tome dodamo i da se oko toga trga svake godine održava popularna trka konja Il Palio – gdje se  kontrade nadmeću sa svojim konjima –  ostaje nam zaključak da je cijela stvar oko tog trga – luckasta. No, čudnih stvari ima još, npr. katedrala, koja bi se skoro mogla mjeriti s onom u Firenzi, ali ostala je nedovršena! Siena je poznata i po bankarstvu i tamo je ni manje ni više osnovana prva banka u Italiji, a danas je kao najstarija operativna banka na svijetu. U posljednje vrijeme ima je dosta po naslovnicama financijskih novina zbog gubitaka u milijardama eura – to je Monte dei Paschi di Siena, osnovana 1472. godine.

monte_dei_paschiw

Montecantini Terme su mjesto gdje nalazio naš hotel a inače je potpuno turistički gradić s mnogo hotela i s toplicama koje datiraju iz 16 stoljeća. Ovdje vrijeme kao da je malo stalo, hoteli izgledaju kao oni u Opatiji prije obnove, no interijer odiše jednom posebnom vrstom topline. Hodajući jednom od glavnih ulica slučajno smo pronašli obilježja s imenima mnogih poznatih ličnosti koje su ovdje bile na odmoru, od Henryja Kissingera do Sofije Loren.

nev_crossfitwnik

Cestom kroz vinograde chiantija došli smo u San Giminano, stari srednjevjekovni gradić na brežuljku kojeg opasuju zidine. Posebno neobičnu vizuru mu daju visoke kule, uske ulice i atmosfera povratka u povijest. Glavni trg u tom mjestu naziva je Piazza della Cisterna (Trg cisterne) i na blagoj je kosini dok je u sredini trga zaista stari bunar. U starim kućama nalaze se razni dućančići i suvernirnice, u neprekidnom nizu od jednog do drugog kraja gradića. A netko je spomenuo sladoled? Ovdje je navodno najbolji sladoled na svijetu – naravno tako si je slastičarnica napisala na ulazu! Nije loš, ali nama se na ovom putovanju više svidio onaj iz jedne druge slastičarnice, koja nije čak ni u Toskani već u – Bolonji, regija Emilia-Romagna (Cioccogelateria Venchi).

san_giminano_slast01w

Za Pisu ne bismo ovaj puta ništa posebno izdvoji osim čuvenog kosog tornja, za koji treba platiti prilično visoku cijenu za ulaz te čudnovate ponude „džinđa“ na štandovima – čak je jedan lokalni prodavač trčao za nama pokušavajući nam uvaliti kopiju rolexa za 30-tak eura.

Na kraju, eto nas u renesansnom gradu imena Lucca i Toskana ne prestaje iznenađivati s već spomenutim luckastim stvarima – ovaj puta to je potpuno zatvoreni trg „jajastog“ oblika – Piazza Anfiteatro. Cijeli trg okružuju visoke kuće dok je ulaz moguć samo kroz dva uska prolaza, a napravljen je na temeljima pravog amfiteatra iz 2. stoljeća. Lucca je također poznata po mjestu rođenja kompozitora Giacoma Puccinija, kao i još nekih skladatelja.

lucca_trg_panorw

Standardno

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.