Toscana

U Italiji je nakon Rima vjerojatno najpoznatija turistička destinacija – Toskana. Nije to bez razloga jer izgleda kao lijepo uređeni Gorski Kotar, ima klimu kao u Kaliforniji, a hrana je ukusna kao u francuskoj Provansi. Dobila je ime po Etruršćanima (latinski: Tusci) drevnoj civilizaciji koja je živjela u ovim krajevima dok je nisu pokorili Rimljani. Njezina je povijest vrlo bogata, ovdje su živjeli mnoge talijanske slavne ličnosti, od umjetnika i znanstvenika do političara, a i na kraju Firenca je nekad bila glavni grad Italije. Toskanu u turističkome smislu atraktivnom čine njezinih nekoliko vrlo zanimljivih gradova i gradića, počevši od Firence.

Glavni grad ove pokrajine je kolijevka renesanse, a svoj uzlet i raskoš duguje rgovačkim dinastijama od kojih je sigurno najpoznatija, a vjerojatno i najjača – Medici. Za nju kažu da je vjerojatno bila jedna od najbogatijih u Europi toga vremena. Nije tu bila riječ samo o trgovini tekstilom i bankarstvu već i privlačenju najvećih umjetnika onoga doba u taj grad. Veličine kao što su Michelangelo i Leonardo da Vici ostavili su ovdje svoj veliki trag. Ponte Veccio je jedan od najstarijih mostova u Europi, a u principu baš i ne liči na most nego na blok zgrada iznad rijeke – Medici su, naravno, u unutrašnjosti mosta izgradili i tajni prolaz bojeći se atentata. Most je posebno favorizirao firentinske obrtnike draguljare i zlatare koji su jedini mogli imati svoje radnje na mostu (a otprilike je tako i danas). Dodajući tome i predmete napravljene od kože, taj cjelokupni asortiman luksuza je zaokružen i to je ono po čemu je talijanski luksuz poznat u svijetu.

Firenza, Ponte Veccio

Ovdje nam cilj nije nabrajati znamenitosti Firence, kao što su renesansna katedrala, crkve i galerije, romantični trgovi i stare ulice. Prvenstveno želimo naglasiti da smo se u Firenci, a i u ostalim mjestima, osjećali vrlo ugodno i opušteno. Osim nabrojanog mnoštva duhovnih delicija za njima ne nedostaje ni gastronomskih, jer mnoštvo restorana, tratorija i vinskih barova mami na  kušanje. No, ono što nam je posebno zapelo za oko su otvorene tržnice koje izgledaju vrlo primamljivo, uredno i nekako sa stilom bez obzira prodavali se na štandovima antikviteti, koža ili hrana. Poznati firentinski biftek – bistecca alla Fiorentina- pojeli smo na glavnoj tržnici (Mercato Centrale), koja je u biti veliki zatvoreni paviljon na tri kata s takvom ponudom hrane i pića da se čovjeku zavrti u glavi. Posebno je zanimljivo što proces naručivanja počinje od susreta s mesarom gdje možemo sami odabrati komad mesa i kasnije promatrati proces pripreme jela kroz staklo.

Jedan od svakako najživopisnijih gradića je Siena, na neki način konkurencija i samoj Firenzi iako je mnogo manja. Ovdje smo čuli pomalo bizarnu priču u svetoj Katarini i te možda nimalo manje luckastu o kvartovima unutar grada – kontradama. Nastavljajući običaj iz srednjevjekovnih vremena za stanovnike je najvažnije u kojem su dijelu grada rođeni – contrada – od kojih svaki ima simbol po nekoj životinji. Danas ih ima 17, od kornjače, žirafe i gusjenice do – zmaja. Jedan od svakako neobičnih stvari u Sieni je glavni trg Piazza del Campo koji izgleda kao velika gusterna za skupljanje kišnice – sav je jedna velika kosina koja se sužava na jednom kraju. Kad tome dodamo i da se oko toga trga svake godine održava popularna trka konja Il Palio – gdje se  kontrade nadmeću sa svojim konjima –  ostaje nam zaključak da je cijela stvar oko tog trga – luckasta. No, čudnih stvari ima još, npr. katedrala, koja bi se skoro mogla mjeriti s onom u Firenzi, ali ostala je nedovršena! Siena je poznata i po bankarstvu i tamo je ni manje ni više osnovana prva banka u Italiji, a danas je kao najstarija operativna banka na svijetu. U posljednje vrijeme ima je dosta po naslovnicama financijskih novina zbog gubitaka u milijardama eura – to je Monte dei Paschi di Siena, osnovana 1472. godine.

monte_dei_paschiw

Montecantini Terme su mjesto gdje nalazio naš hotel a inače je potpuno turistički gradić s mnogo hotela i s toplicama koje datiraju iz 16 stoljeća. Ovdje vrijeme kao da je malo stalo, hoteli izgledaju kao oni u Opatiji prije obnove, no interijer odiše jednom posebnom vrstom topline. Hodajući jednom od glavnih ulica slučajno smo pronašli obilježja s imenima mnogih poznatih ličnosti koje su ovdje bile na odmoru, od Henryja Kissingera do Sofije Loren.

nev_crossfitwnik

Cestom kroz vinograde chiantija došli smo u San Giminano, stari srednjevjekovni gradić na brežuljku kojeg opasuju zidine. Posebno neobičnu vizuru mu daju visoke kule, uske ulice i atmosfera povratka u povijest. Glavni trg u tom mjestu naziva je Piazza della Cisterna (Trg cisterne) i na blagoj je kosini dok je u sredini trga zaista stari bunar. U starim kućama nalaze se razni dućančići i suvernirnice, u neprekidnom nizu od jednog do drugog kraja gradića. A netko je spomenuo sladoled? Ovdje je navodno najbolji sladoled na svijetu – naravno tako si je slastičarnica napisala na ulazu! Nije loš, ali nama se na ovom putovanju više svidio onaj iz jedne druge slastičarnice, koja nije čak ni u Toskani već u – Bolonji, regija Emilia-Romagna (Cioccogelateria Venchi).

san_giminano_slast01w

Za Pisu ne bismo ovaj puta ništa posebno izdvoji osim čuvenog kosog tornja, za koji treba platiti prilično visoku cijenu za ulaz te čudnovate ponude „džinđa“ na štandovima – čak je jedan lokalni prodavač trčao za nama pokušavajući nam uvaliti kopiju rolexa za 30-tak eura.

Na kraju, eto nas u renesansnom gradu imena Lucca i Toskana ne prestaje iznenađivati s već spomenutim luckastim stvarima – ovaj puta to je potpuno zatvoreni trg „jajastog“ oblika – Piazza Anfiteatro. Cijeli trg okružuju visoke kuće dok je ulaz moguć samo kroz dva uska prolaza, a napravljen je na temeljima pravog amfiteatra iz 2. stoljeća. Lucca je također poznata po mjestu rođenja kompozitora Giacoma Puccinija, kao i još nekih skladatelja.

lucca_trg_panorw

Oglasi
  1. Nijedan komentar do sada.
  1. No trackbacks yet.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

Nevenov Blog

Landranje po domovini i tuđini

Bicikli i gušti

Kako sastaviti bike po svom meraku

Tko je John Galt?

Extremism in the defense of liberty is no vice, and moderation in the pursuit of justice is no virtue.

Writers In The Storm

A Blog On Writing

Collapse of Industrial Civilization

Finding the Truth behind the American Hologram

GIMP Magazine

A Premier GIMP Users Magazine

Php, Mysql

Php, Mysql, Joomla, Drupal, Android, Iphone, Javascript

Sight

This WordPress.com theme is the cat’s pajamas

%d bloggers like this: