izleti, Travel

Nordkapp – na vrhu Europe

Do Nordkappa, poznatog najsjevernijeg rta na vrhu Norveške, ljudi dolaze na razne načine pa čak i pješice! Od Zagreba, kada se ide autocestom, Nordkapp je udaljen nešto manje od 4000 km. Nalazi se u Norveškoj na otoku Mageroja i turistički slovi kao najsjevernija točka Europe. Iako to realno zapravo nije tako, jer je jedna druga stijena u blizini – Cape Nordkinn – zaista najsjevernija, ali do nje je mnogo teže doći (treba pješačiti po neoznačenom predjelu). Ona je udaljena oko 5 km od mnogo slavnijeg i turistički posjećenijeg Nordkappa. Do samog Nordkapa se lako dolazi cestom bilo kojim prijevoznim sredstvom, autom, autobusom, motorom, biciklom…

nev_nordkapp03

Na Nordkappu

Jedna od varijanti je doći tamo autobusom u sklopu turističke ture kojim se prevali ukupno oko 8000 kilometara, u oba smjera. Vozi se kroz Njemačku, Dansku, Švedsku, Finsku i Norvešku, a ako je u kolovozu  lijepo vrijeme, kao što je bilo ove godine, pa i čak toplije nego što je uobičajeno za Skandinaviju. Naš je autobus na putu do Švedske prošao preko čuvenog mosta između Kopenhagena i Malmea –  Öresunda, prema kojem je krimi hit serija Bron/Broen dobila ime.  Vozeći se dalje danima kroz velike šume Švedske i posebno Finske, putnik će uočiti kako cesta iz autoputa prelazi u običnu cestu, a promet postaje sve rjeđi i rjeđi. Tek na oko 200 km prije Nordkappa pejzaž se počeo drastično mijenjati i polako prelaziti u tundru. nev_polarni_krugNaravno, što se putuje sjevernije to su se i naselja prorjeđuju. Takav je krajolik dobar za sobove na koje smo nailazili vrlo često, pa čak i kako šeću  po cesti. Losove je, pak, vrlo teško vidjeti uz cestu. Jedna od ključnih točaka na putu je ulazak u polarni krug. Sjeverni polarni krug, često nazivan i sjeverna polarnica ili arktički krug, počinje od paralele 66° 33′ sjeverno. Kao što je poznato, zbog otklona Zemlje od ove se točke prema sjeveru progresivno povećava trajanje dana odsno noći (ovisno o godišnjem dobu) dok ne dođemo do Sjevernog pola gdje je 6 mjeseci dan, a drugih 6 mjeseci noć. Prelazak Sjeverne obratnice u Finskoj kod mjesta Juoksenki u općini Pello, pokrajina Lapland, obilježen je prigodnim totemom s tekstom na nekoliko jezika. Tu se nalazi prilično velika drvena kantina pod nazivom, u slobodnom prijevodu, “Tomina koliba u Polarnom krugu”, a da nema velikih neonskih natpisa krajolik bi podsjećao na one iz kaubojskih filmova. Na povratku smo također izašli iz Polarnog kruga u Finskoj, u gradu Rovaniemi, službenom mjestu stanovanja Djeda Mraza.

Već duboko na sjeveru, kod norveškog grada Alte, smještenog na rubu istoimenog fjorda, već od vegetacije se vidjelo vrlo malo, samo tundra i mala jezera. Naselja su tu vrlo rijetka, nešto malo ribarskih sela i nastambi te šatora od Samija, naroda koji inače prati sobove, ali ovdje su ribari. Kuće su drvene i tradicionalno obojane najčešće u crveno pa uz svjetlo pod dobrim kutem bacaju zanimljiv odsjaj u jezercima i moru. Cesta koja vodi prema Nordkappu je asfaltirana i u vrlo dobrom stanju i ide uz Porsangerfjord, jedan od najvećih fjordova u Norveškoj. Dugačak je preko 100 km, a širina mu ide od 10 do 20 km. Od kopna do otoka Margeja ide se tunelom ispod mora (ne naplaćuje se!). Na tom se otoku osim Norkappa nalazi i najsjeverniji grad Europe- Honningsvag.

nev_honingsvag01

Honningsvag

Biti na vrhu Europe je zanimljiv doživljaj, jer nalazimo se na vrhu stijene iza koje do Sjevernog pola nema više kopna. Sam predio Nordkappa je prostrani plato na kojem se nalazi veliko parkiralište, te turistički informativni centar s velikom suvenirnicom, kino dvoranom, tematskim muzejom i restoranom. Stijena Nordkappa se uzdiže 300 metara iznad mora, a njome dominira veliki metalni globus što je tradicionalni simbol za slikanje „selfija“. Ali za to treba čekati u redu, jer mnoštvo drugih turista također dolazi na istu ideju. Zbog visine iznad mora na sjeveru se dalje vidi samo pučina prema Sjevernom polu, jer zbog udaljenosti i zakrivljenosti zemlje kopno se više ne vidi. Nalazimo se na također na razmeđi dva mora – lijevo je Norveško more, a desno Barentsovo more. Do Sjevernog pola dalje ima samo nešto više od 2000 km! Međutim, prema zemljopisnoj karti, između Nordkappa i Sjverenog pola ipak ime nešto čvrste zemlje, ali u obliku otoka, a to su norveško otočje Svalbard te istočnije, arhipelag Zemlja Franje Josipa (otkrila ih je Austro-ugarska polarna ekspedicija krajem 19. st.), koji pripada Rusiji. Do Nordkapa smo putovali točno tjedan dana, provevši neke dane i po 10 sati u vožnji, a toliko će nam trebati i natrag.

nkp_stijena_brodW

Stijena Nordkappa

nev_altafjord

Altafjord

nev_honingsvag04

Honningsvag

nev_altamuzej nev_honiksvag_hotel nev_kamena_plaza nev_nordkapp01 mapa_nordkapp nev_nordk04W nkp_brod03W nkp_panW nordkap_centar_kafic nordkapp_kugla_cijela porsangerfjord

Standardno

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.