Hiking, izleti

Zagradski vrh

Zagradski vrh nalazi se u južnom dijelu Gorskog kotara, negdje oko 5 km zračne linije od mora. U ovom dijelu Gorskog kotara to je i najviši vrh s kojeg puca pogled na Kvarner i Novi Vinodolski, a s druge strane na okolne planine. Polazna točka za vrh je poznata Vagabundina koliba koja ima status planinarskog doma. Do nje se dolazi cestom koja spaja Fužine i Novi Vinodolski s time da iz Fužina treba slijediti putokaz za Lič. Moglo bi se reći da se Vagabundina koliba nalazi “Bogu iza nogu”, kako joj i samo ime govori, jer nema signala za mobitel. Ali izdvaja se po gastro ponudi koja može na pogled izgledati neobično – npr. dinstani ječam.
nev_vagabud01

Uspon prema Zagradskom vrhu počinje “iza drveta desno” označen nekim čudnim putokazima. Na cijelom putu ne možemo reći da su markacije i označavanje svjetla točka ove staze. Na nekoliko mjesta smo tražili putokaze, koje su ili vrlo stari i izlizani ili su se “sakrili” pod krošnju nekog drveta i ne vide se dok se ne dođe na metar od njih. No, ubrzo nakon što smo prošli naše drvo, dolazimo na makadamski šumski put koji prolazi kroz šumovit kraj prepun vikendica s lijeve i desne strane. Često su one uvučene i većina njih se nastoji uklopiti u okoliš bez pretjerane betonizacije ili visokih kromiranih ograda. Slijedeći “slabe” markacije skrećemo s ceste ulijevo. Sada počinje nešto strmiji uspon sve dok ne dođemo ponovno na makadamsku cestu, koja izgleda nedavno napravljena. Cestu treba prijeći i krenuti oštro uzbrdo i proći pored  lovačke čeke. Oko prijelaza se nalazi nekoliko putokaza, ali su nama bili prilično nejasni. Ovdje se sada račvaju dva nev_vrh01puta prema vrhu, jedan kao lakši a drugi kao – teži. Krećemo, naravno, lakšim, jer nas dosta vrući dan sprječava da eksperimentiramo te hodamo po sve više krševitijem predjelu. Uspon je na nekim dijelovima dosta oštar i prolazi kroz nasade medvjeđeg luka što nas pomalo podsjeća na finalni uspon na Bjelolasicu. Na prostranom vrhu, prekrivenom travom, odlučili smo samo malo pregristi, jer se “čuvamo” za jedan od neobičnih menija u Vagabundinoj kolibi. Odmaramo se oko pola sata i gledamo Jadransko more kao na dlanu. Uzimamo žig u dnevnik HPO (jedan od boljih metalnih žigova na koji smo naišli u posljednje vrijeme) te se fotografiramo za uspomenu.

Tek na povratku uočavamo nekoliko polurazrušenih kamenih koliba za koje vjerujemo da su ostaci nekadašnjih pastirskih stanova, nazvanih Zagradi. Po njima je Zagradski vrh i dobio ime. Po povratku u Vagabundinu kolibu nailazimo na grupu biciklista iz Njemačke u punoj opremi i (uglavnom) obrijanih nogu- stigli su iz Novog Vinodolskog. Njihove kacige i šarene majce bliješte dok prolaze pokraj nas na skupocjenim specijalkama. A mi se tu bacamo na našu “platu”.

Međutim, ovdje nije bio kraj našem izletu. Nismo mogli zaobići odlične savijače s borovnicama u hotelu Bitoraj u Fužinama te šetnju uz jezero Bajer. I na kraju nam dolazi točka na i ovog zaista lijepog izleta – vožnja brodom “Sveti Anton”  po jezeru! Nije baš kao Loch Ness ali je vrlo zanimljivo, posebno jedan rukavac u koji ulazite brodom kao da ste u Vijetnamskoj prašumi…

zaglavski_vrh02 zaglavski_vrh01 zaglavski_putok03 zaglavski_putok02 zaglavski_putok01 zaglavski_mark zaglavski_livada zaglavski_cekA zaglavski_bicikl vagabund01 vagabund_zob-jabuk vagabund_plata nev_vrh01 nev_vagabud01 fuzine_brod

Standardno

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.