izleti, Travel

Dublin

U Dublin smo došli iz Belfasta autobusom po autocesti. Prijelaz iz Ujedinjenog kraljevstva u Republiku Irsku bio je gotovo neprimjetan, kao nekada iz Slovenije u Hrvatsku. Prva je razlika u srednjoj crti na autoputu, u Ujed. kralj. je bijela, a u Irskoj žuta. Nadalje, Irci mjere daljinu u kilometrima, Britanci u miljama, pa je tako i na putokazima. Kad malo bolje pogledamo putokaze, vidimo da su na dva jezika, engleskom i irskom galskom (Irish gaelic), pa se tako Dublin na galskom piše: Baile Átha Cliath. Za vrijeme našeg kratkog boravka u glavnom gradu Irske nismo nigdje više zamjetili irski jezik niti ga baš čuli, jer je sve ostalo na engleskom, natpisi na dućanima, imena hotela, pubova i barova, ulica, muzeja itd. Iako je i službeni jezik EU. Dolazeći iz Sjeverne Irske prvo što zamjećujemo u gradu je veća opuštenost stanovnika (i turista), kao da su Irci nešto veseliji od svojih istočnih također otočkih susjeda. A koriste i euro – “našu” valutu. te

Posebno se to moglo doživjeti u subotu navečer u kvartu grada nazvanom Temple Bar (www.dublinstemeplebar.com) – gdje se nalazi istomeni pub, ali i mnoštvo drugih pubova i restorana. U većini njih bila je živa glazba unutra ili ispred, dok je piće teklo u potocima te se plesalo i pjevalo. Tu je zaista istinita rečenica: “The craic is mighty!” Craic je irska riječ za zabavu i uživanje, osobito kada je to pomiješano s alkoholom i/ili glazbom, a preuzeta je u engleski jezik. Osim pabova ima tu i kazališta, galerija i drugih sadržaja, kao stvorenih za vrlo popularne proslave momačkih i djevojačkih večeri – popularno nazvanih “stag and hen parties”.No, nije samo zbog toga Dublin proglašen “alfa” gradom prema Institutu Globalization and World Rankings Research. Gradovi su ovdje podijeljeni u tri skupine, alfa, beta i gama, s još podpodjelama, a broje se mnogi faktori, gdje su ekonomski čak i važniji od političkih i kulturnih.

Phoenix Park je čudo parka udaljen samo nekoliko kilometara od centra Dublina. Veličine je preko 700 Ha i jedan je od najvećih gradskih parkova na svijetu, za usporedbu pet puta je veći od Hyde Parka (London) i dva puta od Central Parka (New York). U 17. stoljeću su u njemu carevali jeleni, a sada je javna površina otvorena 24 sata, sedam dana u godini, sa sadržajima za rekreaciju i slobodno vrijeme. Ima 20 km biciklističkih staza, zoološki vrt, kafiće i sl. Među atrakcijama se posebno ističu Feniks spomenik i papinski križ (postavljen u čast posjeta pape Ivana Pavla II, 1979. Godine na tom mjestu). Na jako lijepim lokacijama unutar parka nalaze se rezidencija Američkog ambasadora i rezidencija predsjednika Irske.

Saint Patrick’s Cathedral je sagrađena u čast sveca, zaštitnika Irske, Sv Patrika, i stoji u susjedstvu poznatog bunara, gdje je po tradiciji Sv. Patrik krstio obraćenike tijekom posjeta Dublinu. Župna crkva svetog Patrika dobila je sveučilišni status u 1191., a status katedrale 1224. godine Katedrala je danas Nacionalna katedrala Irske Crkve, a također služi kao popularna turistička atrakcija u Irskoj. Prema web stranici http://ireland.anglican.orgdublin_belvedere_nev2 [1600x1200]dublin_guinness1 [1600x1200]dublin_merrion_square1 [1600x1200]dublin_merrion_square2 [1600x1200]dublin_merrion_square3 [1600x1200]dublin_most [1600x1200]dublin_phoenix_kriz [1600x1200]dublin_phoenix_kriz1 [1600x1200]dublin_phoenix_predsjed_rez [1600x1200]dublin_phoenix_stup [1600x1200]dublin_st_patrick_park [1600x1200]dublin_st_patrick1 [1600x1200]dublin_st_patrick2 [1600x1200]dublin_st_patrick3 [1600x1200]dublin_st_patrick4 [1600x1200]Dublin_trinity1 [1600x1200]Dublin_trinity2 [1600x1200], Irska Crkva pripada i katoličkoj i protestanskoj tradiciji s time da kao pripadnica Anglianske zajednice ne priznaje Papu kao vrhovni autoritet. Prema podacima, u Irskoj je to druga crkva po velični s udjelom oko deset posto, nakon katoličke. Glavna katolička katedrala je Christ Church Cathedral ili popularnije katedrala Svetog trojstva i nešto je starija od kat. St. Patrika.

Muzej Guinessa – nalazi se oko 2 km izvan centra i laganom šetnjom uz rijeku Liffey dolazimo do nekadašnje tvornice a skladišta i muzeja “irske Coca-Cole” (ovdje u smislu značaja brenda – jer nipošto ne bismo upoređivali “zaslađenu vodicu” i vrhunsko pivo). To je navodno najposjećenija atrakcija u cijeloj Irskoj (prema Guinnesovom web sajtu), a ideja je prikazati proizvodnju piva, naravno ne bilo kakvog nego Guinnessa. Prošetavši cijelom postavom ne možemo reći da smo posebno oduševljeni – proizvodnja piva zaista nije kompliciran proces (nije atomska fizika), a čini se da je ključna sirovina – kvalitetan ječam koji se djelomično peče kako bi dobili karakterističnu tamnu boju. Na kraju smo dobili čašu pažljivo točenog Guinnessa i možemo reći da je bio drugačiji odnosno bolji nego inače u barovima i pabovima. Neizbježni dućan sa Guinness suvenirima nudi razne kontaktne predmete s logom, od gaća do jakni za golf. Danas je marka Guiness dio multinacionalne kompanije Diageo sa sjedištem u Londonu. E, kad bi naše poznate pivovare napravile takvo nešto bilo bi to vrlo zanimljivo, ali smo čuli da postoji “Muzej Zagrebačke Pivovare u nastajanju”.

Book of Kells je najposjećenija atrakcija u Dublinu i u Irskoj, a prema novinama Sunday Times, što bi značilo da to ipak nije Guinnessova pivovara! Riječ je knjizi četiri evanđelja Novog Zavjeta napisanoj oko 800. godine od strane Keltskih redovnika, koja se danas nalazi u okviru stalne postave knjižnice na Trinity Collegeu. Napisana je na latinskom, ali je interesantna što sadrži mnogo crtanih dekoracija i slika uz tekst, jer tada je vrlo malo ljudi znalo čitati. Knjižnica, kao i sam Trinity College, su vrlo ugledni u Irskoj i u svijetu, 65 metarska glavna prostorija knjižnice sadrži više od 200,000 najstarijih knjiga u knjižnici.

Merrion Square Park najpoznatiji je po skulputuri Oscara Wildea, gdje se on, u vrlo opuštenoj pozi, odmara s pogledom na njegovu staru obiteljsku kuću na tom trgu. Pored njegove skulpture na obojanom kamenu, nalaze se dva stupa s najpoznatijim citatima. Jedna koja nam se posebno sviđa je svakako: „I have the simplest tastes. I am always satisfied with the best“. Park se nalazi u istoimenom kvartu, jednom od „finih“ Georgijanskih kvartova gdje je nekad stanovala aristokracija i viša klasa. Čak se nekada i sam park zaključavao, a ključeve su imali samo stanovnici okolnih zgrada.

I na kraju, O’Connell i Grafton Street dvije su najpoznatije ulice u Dublinu. O’Connell je široka i raskošna, gotovo kao Champs Elysses u Parizu. Krase je veliki dućani te skulpture važnih ličnosti u borbi za Irsku samostalnost. Tu se nalazi jedna neobična skulptura nazvana „Spire of Dublin“, a riječ je vrlo visokom metalnom šiljku (više od 100 metara) postavljenom u čast ulaska u novi milenij. Na tom mjestu prije bio spomenik Nelsonu koji je srušen bombom. Ulica Grafton započinje blizu Tinity Collegea i dopire do ulaza u park St. Stepehen’s Green. Vrlo je živa, s uličnim performansima, i više liči na skupu šoping zonu. A u obje ulice, dakako, ne manjka restorana brze hrane.

Nakon Dublina krenuli smo prema jugu,  nekad vikinškom gradu i važnoj luci, Wexfordu.

dublin_bike-share [1600x1200] Dublin_grafton1 [1600x1200] Dublin_grafton2 [1600x1200] Dublin_grafton3 [1600x1200] dublin_pub2 [1600x1200] dublin_pub3 [1600x1200] Dublin_trinity_nev [1600x1200] Dublin_trinity4c [1600x1200] dublin_guinness2 [1600x1200]

Standardno

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.