izleti

Škrip, na Braču

 

Škrip, Brač, kamena kuća

Škrip, tipična kamena kuća

Tko je bio na Braču, a nije posjetio Škrip puno je propustio. Naime, Škrip je najstarije mjesto na otoku, datira još iz starogrckih vremena, a prema nekim izvorima začeci su mu još u brončanom dobu, dakle moglo bi biti staro oko 3000 godina. Nalazi se u unutrašnjosti Brača, ponad Splitske, otkuda vodi odvojak s magistralne ceste Supetar-Postira i do njega se stiže za pet minuta autom. S druge strane prilazna cesta ide iz Nerežišća, a može se doći i pješačkom stazom s morske strane u duljini od 3 km. Škrip se nalazi na uzvisini, a ime mu dolazi od latinskoga “scrup”, što znači, oštro, golemo kamenje. A to nije čudno jer se u blizini nalaze čak tri zapuštena rimska kamenoloma iz kojih je nekad dolazio kamen za gradnju Dioklecijanove palače.Kuće u Škripu su prilično raštrkane pa treba doći u njegov najzanimljiviji dio, koji se proteže oko centra ili središnjeg trga, ispred crkve Sv. Jelene. Ovdje se nalazi dudovo drvo ispod kojeg je zgodno parkirati. Čim izađete iz auta dočekat će vas dvije mještanke s aktualnom ponudom domaćih proizvoda: prošekom, maslinovim uljem, lavandom, vinom, kaparima… Teško da ćete moći odoljeti njihovom “nagovaranju”:
– Ajde kupi nešto od babe!
– Ali ne treba mi ništa.
– Ma kupi, ajde…
I onda će vas odvesti u podrum svoje kuće gdje se nalazi maslinovo ulje u kamenici (kamena posuda), pa vino u bačvama i prošek u PET bocama. I sad vi nemojte kupiti, ako možete! No što god kupili, nije loše. Odmah uz rub središnjeg trga nalazi se velebni dvorac Cerinić iz 16. stoljeća. Tu se nalazi nekoliko kaštela – manjih utvrda s visokim zidinama koje su u početku gradili Iliri kako bi se obranili od Grka. Iliri se od Rimljana nisu uspjeli obraniti te su oni ovdje imali svoje “sjedište” iz kojeg su upravljali kamenolomima. Tako da su i oni gradili svoje kule – a u jednoj od većih nalazi se današnji Brački muzej (Radojkovića kula sagrađena na temeljima rimskog mauzoleja).

 

A u dvorištu su ostaci ilirskog bedema. Muzej je malen, ali sa zanimljivom zbirkom od rimskog doba do modernije bračke povijesti. Otvoren je i tijekom “Noći muzeja”. Kao što smo već rekli, Škrip obiluje rimskim ranokršćanskim spomenicima, ima najveće rimsko groblje na otocima i crkvicu sv. Duha koja datira iz 4. stoljeća. Iza crkvice nalazi se vidikovac s kojeg se pruža prekrasan pogled na obližnji krajolik Brača, mora i kopna. Vidikovac nosi ime izvornoga bračkoga pjesnika Božidara Mirića (“Škrip u mom srcu”).No, nije u Škripu sve tako lijepo, osim dvoraca većinu nastambi čine kamene kuće s bijelim kamenim krovovima, a to su kuće tipičnih težaka ovog kraja. Mnoge su napuštene, a nekima su, nažalost, urušeni krovovi i vidljivo propadaju.

Za kraj ostavljemo poslasticu – Muzej uja. Prije godinu dana muzej je obnovila porodica Cukrov, a u njemu je prikazan tradicionalni proces proizvodnje maslinovog ulja. Od smpatične voditeljice, naučili smo da se hladnim prešanjem (tzv. djevičansko) dobiva samo 20 posto ulja, a nakon toga se ulijeva topla voda u masline i proizvodi preostala količina. Muzej je zapravo tradicionalna kamena kuća također s bijelim krovom – kamenjem naslaganima kao da su crijepovi bez povezne tvari (osim na rubovima krova). Ne treba ni spomnjati da je tu i kuašonica maslinovog ulja, koje se također može kupiti u raznim veličinama ambalaže. A nas se posebno dojmio liker od maslina.

 

 

Standardno

Jedna misao o “Škrip, na Braču

  1. Pingback: BRAČ - Priča o čuvarima bračkog kamena (VIDEO) - Pokret Otoka | Pokret Otoka

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.