Hiking, izleti

Skradski vrh

Do Skradskog vrha vodi relativno kratak, ali prilično strm uspon, uglavnom kroz vrlo zelenu šumu te miran i opuštajući okoliš. Kako na samom vrhu nema planinarskog doma niti ugostiteljskog objekta, ovo odredište nije previše posjećeno pa se nerijetko može dogoditi da imamo cijelu planinu samo za sebe.
Skrad je, dakako, mnogo poznatiji po Zelenom viru i Vražjem prolazu nego Vrhu što je sasvim normalno, jer to su dvije prave znamenitosti. Još donedavno Skrad je bio poznat i kao tranzitno mjesto budući da stara cesta Zagreb – Rijeka prolazi njegovim središtem pa se mnogo automobila i autobusa tu znalo zaustaviti, a putnici potražili okrjepu u ugostiteljskim objektima. Nažalost danas je mnogo tih objekata zatvoreno kao i hotel „Zeleni vir“ koji datira još iz dvadesetih godina prošlog stoljeća.

tura
Uspon na Skradski vrh (1043 m) započinje u središtu mjesta na poznatom platou uz benzinsku pumpu, gdje je, kako smo rekli, nekad sve vrvilo automobilima i autobusima, i to odmah usponom. Prvo treba proći uz crkvu Sv. Ante Padovanskog i groblje pa uz putokaz za izvor Dobre i tablu gdje piše da je do Vrha još točno sat vremena hoda. Zatim ponovno izlazimo na cestu i među kuće i zaselak Veliko selce. Markacije su svježe, ali među kućama se lako izgubiti pa treba pripaziti iako je i putokaza dovoljno da ih se bez problema slijedi. Nakon što prođemo skretanje za vidikovac „Kavranova stena“ staza skreće lijevo u šumu i ide samo uzbrdo, a ponegdje i prilično oštro. Put kroz šumu je prilično ugodan, a uz stazu je postavljeno i nekoliko tabli s poučnim sadržajem o prirodnim bogatstvima šume.


Točno nakon 55 minuta od polaska izbijamo na manju zaravan gdje se nalazi kapelica Marijina Uznesenja. Vrh je dvadesetak metara dalje na uzvisini gdje se nalazi samo metalni žig GPP-a (Goranski planinarski put) iako je vrh i točka HPS-a (Hrvatske planinarske obilaznice). Na drugoj strani vrha je livada s koje se pruža pogled na mjesto Kupjak i planine Velike Kapele. Vidi se Bjelolasica, Višnjevica i Risnjak, a dalje na sjeverozapadu slovenski Snežnik. Na putu do vrha nismo sreli živog čovjeka tako da uživamo u planini samo za nas, blagujemo na drvenom stolu s klupama na vrhu i slikamo rascvjetalu prirodu i krajolik.
Na povratku obilazimo Kavranovu stijenu s koje se vidi Skrad kao na dlanu, a sastoji se od dva velika „zuba“ između kojih se nalazi vidikovac osiguran čeličnom sajlom.
Na povratku u Zagreb vozimo se dijelom po staroj cesti (D3 ) što vijuga kroz naselja. Vožnja je ugodna, tek koji auto ili motor s vremena na vrijeme, a uz cestu bujna vegetacija koja se vjerojatno slabo održava. Dok se u usputnim naseljima (Tomići, Dokmanovići, Vučinići, Severin na Kupi, Rim…) mnogo obiteljskih kuća čini napuštenima, a mnogo restorana i kavana uz cestu je zatvoreno. Kod Vrbovskog pronalazimo otvoreni buffet Rococo s vrlo dobrim savijačama od borovnice i kavom, a zamirisao je i odojak.

kavranova stena, Skrad

Kavranova stena

Skradski vrh, Skrad, Gorski kotar

Ispod vrha

udaranje žiga na Skradskom vrhu

Udaranje žiga

kuća, Veliko Selce

Markacija na kući u Velikom selcu

Veliko Selce, Skrad, tipična kuća

Tipična goranska kuća u okolici Skrada

Kavranova stena, Skrad, Gorski kotar

Pogled s Kavranove stene na Skrad

Dobrodošli u Skrad

Informativna ploča

Skradski vrh polazna točka, Skrad

Polazna točka za Skradski vrh

Klupe, kapelica, Skradski vrh

Klupe ispred kapelice na vrhu

Putokaz za Skradski vrh

Putokaz

Skradski vrh, putokaz, križanje

Križanje i putokaz

Skradski vrh, pogled

Pogled s vrha

Standardno

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.