Hiking, izleti

Veternica – Glavica – Kameni svati

Vrh Kameni svati nalazi se na Zapadnom dijelu Medvednice i sa svojom visinom od samo 482 metra može se činiti potpuno nezanimljivim odredištem, jer uvijek ima ljepših predjela, a još se i uglavnom hoda po ravnom, cijelo vrijeme kroz dosadnu šumu! No, kad smo zaokružili priču posjetom Veternici i dobrim ručkom na Glavici, uvidjeli smo da smo se prevarili – Kameni svati su za svaku preporuku. Njihovo neobično ime potječe od narodne priče o „Zakletim svatovima“ kada je jedna majka, nezadovoljna izborom snahe, odlučila prokleti svatove svojega sina i okameniti ih. A upravo na svadbenu povorku i podsjećaju stijene što strše izvan ruba Medvednice prema zapadu, koje su planinari nazvali „Kamenim svatovima“ prema istoimenoj pjesmi A. Šenoe iz 1869. godine.
Do kamenih svatova može se doći samo pješke, iako bi možda neki dobar terenac uspio po relativno širokoj šumskoj cesti prevesti hrabrije putnike. Do Vrha je moguće doći iz više smjerova, sa Zagorske strane iz sela Jablanovec i Ivanca, a iz smjera Zagreba preko Ponikava ili iz Gornjeg Stenjevca. Mi se odlučujemo za turu iz Gornjeg Stenjevca jer ćemo usput obići još jednu znamenitost Medvednice – špilju Veternicu. Još jednog fenomena koji je nastao zbog krške ili dolomitne prevlasti stijena na ovom dijelu Medvednice. Do posljednje stanice autobusa u G. Stenjevcu stiže se Alejom Bologne i kroz Gajnice za što preporučujemo GPS , jer putokaza nema. ks_tura-endom (1600,792)
Od stajališta vodi prvo cesta uz potok i nakon nekoliko stotina metara dolazimo na prilično strmu šumsku stazu koja je dijelom u stepenicama. Nakon dvadesetak minuta dolazimo na manju čistinu ispred špilje Veternice (nadmorska visina 320m). Špilju smo posjetili uz stručno vođenje koje traje oko 50 minuta, a tako je jedino moguće ući u pećinu. Ovdje je riječ o samo oko 400 metara što je uređeno za turiste, od ukupno do sada istraženih više od 7 km tunela. Turistički dio je osvijetljen, dok je temperatura stalno prosječno oko 10 stupnjeva pa je potrebno imati prikladnu odjeću i po mogućnosti čvršću (planinarsku) obuću. Pri obilasku se kreće kroz prilično uske i niske tunele (tzv. majmunski prolaz) pa nam pomaže zaštitna kaciga koju smo dobili na ulazu. Uski prolazi se izmjenjuju sa širokim platoima od kojih se jedan zove – koncertna dvorana.
Od zanimljivosti izdvajamo fosilne ostatke školjaka (nekad je tu bilo Panonsko more, a Medvednica je bila otok!), čeljusti i kosti spiljskog medvjeda te mnogo šišmiša.
Nakon obilaska potrebno je desetak minuta vrlo strmog uspona do planinarskog doma „Glavica“ (420m). To je vrlo popularno izletište s vrlo dobrom ponudom domaćih jela (teleće i pileće pečenje, grah s kobasicom, pita od sira, makovnjača itd). Većina izletnika najradije dolazi s livade Ponikve, do koje se dovezu autom po tzv. zelenoj magistrali, i onda pješice laganog hoda po ravnom ima 25 minuta. Ispred doma je velika terasa s drvenim stolovima s koje se Zagreb vidi kao na dlanu, dok je pored i manje dječje igralište. Nakon finog ručka krećemo prema Kamenim svatima prolazeći putokaz gdje stoji da do tamo ima 1,5 sati. Kasnije će se pokazati da je to za 10 do 15 minuta više nego što smo stvarno hodali. To je vjerojatno stoga što je ploča jako stara (piše da ju je postavilo PD „Sutjeska“, koje vjerojatno već dugo ne postoji). Iako su Kameni svati na samo 60 metara više od Glavice pa bismo očekivali bismo put po gotovo ravnom, vrlo dobro markirana staza se stalno malo uspinje i onda naglo spušta pa ponovno uspinje i tako nekoliko puta. Time smo dobili osjećaj pravog planinarenja te smo za nešto manje od predviđenog vremena stigli do kamenih stijena. Zbog anticiklone s vrha nemamo toliko širok pogled no izgleda kao da stršimo iznad ruba planine pa je pogled odličan. A među najbližim „znamenitostima“ nam je trgovački centar West Gate, ipak šalu na stranu jer pogled zaista seže do Slovenije, preko cijelog Hrvatskog Zagorja, Samoborskog gorja i Žumberka. Kameni svati su jedan od točaka Hrvatske planinarske obilaznice pa udaramo žig u dnevnik tako da papirni blok prinosimo metalnom žigu uzidanom u kamen. U podnožju vrha nalazi se ruševina manje zgrade, a na 5 minuta planinarska kuća Kameni svati, koju ovaj puta nismo posjetili. Krećemo istim putem natrag i ponovno nam treba manje vremena nego što piše na putokazima. Zajedno s posjetom Veternici, hodali smo ukupno gotovo 5 sati toga dana i pomalo umorni u suton stižemo na polaznu točku.

 

Standardno

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.