Hiking

Kalnik

Planina Kalnik se nalazi u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, pružajući se između Križevaca i Varaždina. Tu se nalazi poznati stari grad Veliki Kalnik, iz legende o Beli IV, Tatarima i šljivarima, ali danas u vrlo ruševnom stanju. Planina nije visoka, tek nešto iznad 600 metara ali je zbog svoje raznolikosti vrlo popularna među izletnicima, planinarima i – penjačima. Ovo potonje treba zahvaliti naglom usponu slobodnog penjanja u posljednjih dvadesetak godini i gotovo idealnim stijenama za penjače kojima obiluje Kalnik. Tako da ovdje imamo gotovo alpski ugođaj koji se izmjenjuje s blagim šumskim stazama.

Do Kalnika je iz Zagreba najlakše doći autom preko Križevaca ili autoputom za Varaždin preko  izlaza Breznički Hum. Polazna točka je u oba slučaja selo Kalnik, odnosno na nekoliko minuta vožnje udaljen planinarski dom Kalnik. Dom je u stvari i restoran „Planinarac“ tako da osim klasične ponude jela i pića, kao u drugim planinarskim domovima, možemo naručiti i druge specijalitete. S terase ispred Doma pruža se lijep pogled na stari grad i stijene za penjanje.

Kalnik, vrh Vranilac

Vrh Vranilac snimljen sa starog grada

Stižemo pod ruševine Velikog Kalnika gdje se vrše radovi zbog urušavanja kamena  – te je pristup službeno zabranjen — postoje čak dvije table s upozorenjem –  no malo tko mari za to, zidine i stijene vrve izletnicima i penjačima. Okrećemo se za 90 stupnjeva lijevo prema najvišem vrhu Kalnika, Vranilcu (643m), do kojeg vodi doslovno koloplet prilaza, osnovni, teži, lakši, vojni…  ali ni jedan nije duži od 30 min. Dakako, ima tu još staza, prema Malom Kalniku, prema drugim vrhovima (npr. Peca)  te vrlo zanimljiva kružna poučna staza u dužini od 5 km. Sve je dobro markirano, na nekim mjestima i „premarkirano“ pa imamo malih poteškoća oko odabira prilaza. Odlučujemo se za stazu preko „7 zubi“ koja vrhu prilazi sjevernom stanom. Zubi su zapravo stijene koje strše uvis iznad šume i raznih su visina, idealne za vježbanje alpinista. Za planinare opet postoji više varijanti staza, lakše, teže, zaobilazno ili preko stijena. No, smatramo da su zubi u principu prezahtjevni za prosječne planinare, jer je potrebno nešto poznavanja penjačkih  tehnika, što se posebice odnosi na posljednji, 7 zub. Tako da ovaj puta zaobilazimo zube, ali dolazimo na vrlo strmi dio sjeverne strane i uz nešto malo pomoći ruku izbijamo na zaravanak ispod vrha gdje se nalazi TV toranj i uzletište za paraglajdere. To je sve trajalo manje od pola sata i do samog vrha potrebno je još nekoliko minuta uspinjanja na samu stijenu Vranilca.

Vranilac je stjenovit vrh pa se uzdiže i iznad okolne šume i s njega se pruža pogleda na sve strane, na Prigorje i Zagorje, Medvednicu i Ivanšicu i dr. Kako je to kontrolna točka Hrvatske planinarske obilaznice, udaramo žig u knjižicu i fotografiramo se za uspomenu i dokaz. Za silazak prema domu odabiremo jednu od lakših varijanti, stazu s južne strane po kojoj do Doma na Kalniku stižemo za 15 min.

Nakon okrjepe koja se sastojala od finih štrukli i piva krećemo prema Velikom Kalniku unatoč zabrani pristupa. Već od podnožja ulazimo u „mravinjak“ sastavljen od penjača koji su svojim užadima kao pauci prekrili stijene i svih ostalih koji se „veru“ po manje-više neosiguranim stubama kompleksa utvrda starog grada. S vrha starog grada se pruža pogled na još jednu znamenitost – Kalničku gredu –  kameni greben, rezultat tektonskih kretanja u dalekoj prošlosti.

Na kraju pijemo kavu u Križevcima, u jednom od brojnih kafića u centru grada, koji nas je ugodno iznenadio urednošću i uređenošću te dahom prošlosti kojom se diči kao jedan od najstarijih gradova kontinentalne Hrvatske.

Standardno

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.