Početna stranica > Hiking, izleti > Klek – kultni izlet

Klek – kultni izlet

Izlet na Klek, koji se smatra kolijevkom hrvatskog planinarstva i alpinizma, osim svoje simboličke i kultne vrijednosti ima i onu realnu – priroda je vrlo čista i lijepa, a doživljeno ćemo iskustvo zbog atraktivnosti dulje pamtiti. Do vrha na Kleku može se doći za manje od sat i pol hoda, ali ubraja se u kategoriju „kratko – slatko – žestoko“. Uspon na Klek je pravi „muški“, ali treba reći da ga bez većih problema svladavaju i predškolska djeca. Ime Klek najvjerojatnije potječe od klekovine, a vrhova istog imena nalazimo i  na drugim planinama u Hrvatskoj i u BiH  te u Austriji  – Grossglockner, kojeg Slovenci nazivaju Veliki Klek. Uspon najčešće počinje iz mjesta Bjelsko, udaljenog oko 8 km od grada Ogulina. U Bjelskom kod Doma izviđača treba ostaviti auto i krenuti vrlo dobro markiranom, putokazima i dvojezičnim tablama označenom Pučnom stazom. Počinje blagim usponom preko livade i postepeno sve oštrijim kroz šumu kontinuirano do Doma. Nakon dvadesetak minuta hoda stazom dolazimo na raskrižje sa stazom iz Ogulina i Kneje, a još desetak minuta dalje do proširenja s klupom podesnim za odmor. Uspon kroz šumu traje sve do pred planinarski dom kada s desne strane možemo s vidikovca baciti pogled uvis na glavnu, 200 metara visoku stijenu Kleka kao i na Ogulin u nizini. Prolazimo pored repetitora i tik prije same zgrade natpis „Dobro došli u carstvo klečkih vještica“. Naravno, riječ o legendi prema kojoj se za olujnog vremena na Kleku skupljaju vještice i  vilenjaci te plešu na vrhu… Zašto se baš oko Kleka spominju legende možda možemo protumačiti i njegovim neobičnim obrisom. Kada tu planinu gledamo iz daljine – npr. autoceste A1 kod izlaza Ogulin – izgleda kao da se div opružio i spava (nekad se aludiralo da je to Kraljević Marko zauvijek zaspao), gdje mu je vršna stijena glava, a noge Klečice.Klek vrh

Planinarski dom se nalazi na čistini ispod glavne stijene gdje je postavljeno nekoliko velikih drvenih stolova i klupa. Neveliki Dom (na 1000 m nadmorske visine) je otvoren vikendom, ali u ponudi su samo pića dok jela nema. Valja zaviriti u unutrašnjost, odnosno u prostoriju dnevnog boravka koja odiše toplinom svojstvenom pravim planinarskim domovima. Na katu se nalaze spavaonice s 40 ležajeva.

Ovdje se treba odmoriti desetak minuta, popiti vode ili piva i pripremiti se za napad prema vrhu. Tu je i polazna točka za alpiniste koji vježbaju penjanje na glavnoj i ostalim stijenama, no ovaj ih puta nismo vidjeli. Od Doma do vrha ima oko pola sata hoda gotovo kroz alpski krajolik, a do Klečica 40 min. U početku je nagib blag, a kad dođemo pod stijenu očekuje nas prilično oštar uspon. Prvo, kameno stubište u poprilično lošem stanju, a zatim kraće penjanje kroz usjek uz pomoć ruku i pridržavanje uz široko uže. Pri vrhu prevladava makija, dok nas kod umjetno sagrađenog platoa heliodroma tabla obavještava o pećini koja se nalazi ispod nas. Vrh (1181 m) je kamena ravnina promjera desetak metara s koje se pruža širok pogled na sve strane. Vrlo dobro se vidi Bjelolasica, Ogulin i jezero Sabljaci, Klečice (manje stijene, „stopala“ našeg diva), a u daljini pogled seže sve do slovenskih Alpi. Na vrhu se također nalazi repetitor, kao i temelji nekadašnjeg, i jako mnogo – mušica.

Pri spuštanju treba pripaziti kroz navedeni usjek kao i zbog mogućeg klizanja po sitnom kamenju no silazak nikako ne ulazi u grupu zahtjevnih poduhvata. Tako smo susreli i slijepog planinara koji se uz pomoć dvojice kolega iz GSS-a uspješno popeo na vrh Kleka. On je hodao u sredini dok mu je prvi govorio gdje će se stati i što je ispred njega, a kolega na začelju ga je osiguravao užetom.

Nakon spuštanja na polaznu točku odlazimo u Ogulin na poznate palačinke u hotelu-restoranu-kaštelu „Frankopan“. U sklopu kaštela nalazi se Zavičajni muzej s bogatom alpinističkom zbirkom o kojoj smo već nešto rekli u blogu o Bijelim stijenama (https://nevand888.wordpress.com/?s=Bijele+stijene).

Vještičju planinu valja posjetiti svake godine, barem jednom.

Trajanje ture: Bjelsko- Klek, poučnom stazom: 1 h 20 min

 

Oglasi
  1. Nijedan komentar do sada.
  1. No trackbacks yet.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

Nevenov Blog

Landranje po domovini i tuđini

Bicikli i gušti

Kako sastaviti bike po svom meraku

Tko je John Galt?

Extremism in the defense of liberty is no vice, and moderation in the pursuit of justice is no virtue.

Writers In The Storm

A Blog On Writing

Collapse of Industrial Civilization

Finding the Truth behind the American Hologram

GIMP Magazine

A Premier GIMP Users Magazine

Php, Mysql

Php, Mysql, Joomla, Drupal, Android, Iphone, Javascript

Sight

This WordPress.com theme is the cat’s pajamas

%d bloggers like this: