Hiking, izleti

Klek – kultni izlet

Izlet na Klek, koji se smatra kolijevkom hrvatskog planinarstva i alpinizma, osim svoje simboličke i kultne vrijednosti ima i onu realnu – priroda je vrlo čista i lijepa, a doživljeno ćemo iskustvo zbog atraktivnosti dulje pamtiti. Do vrha na Kleku može se doći za manje od sat i pol hoda, ali ubraja se u kategoriju „kratko – slatko – žestoko“. Uspon na Klek je pravi „muški“, ali treba reći da ga bez većih problema svladavaju i predškolska djeca. Ime Klek najvjerojatnije potječe od klekovine, a vrhova istog imena nalazimo i  na drugim planinama u Hrvatskoj i u BiH  te u Austriji  – Grossglockner, kojeg Slovenci nazivaju Veliki Klek. Uspon najčešće počinje iz mjesta Bjelsko, udaljenog oko 8 km od grada Ogulina. U Bjelskom kod Doma izviđača treba ostaviti auto i krenuti vrlo dobro markiranom, putokazima i dvojezičnim tablama označenom Pučnom stazom. Počinje blagim usponom preko livade i postepeno sve oštrijim kroz šumu kontinuirano do Doma. Nakon dvadesetak minuta hoda stazom dolazimo na raskrižje sa stazom iz Ogulina i Kneje, a još desetak minuta dalje do proširenja s klupom podesnim za odmor. Uspon kroz šumu traje sve do pred planinarski dom kada s desne strane možemo s vidikovca baciti pogled uvis na glavnu, 200 metara visoku stijenu Kleka kao i na Ogulin u nizini. Prolazimo pored repetitora i tik prije same zgrade natpis „Dobro došli u carstvo klečkih vještica“. Naravno, riječ o legendi prema kojoj se za olujnog vremena na Kleku skupljaju vještice i  vilenjaci te plešu na vrhu… Zašto se baš oko Kleka spominju legende možda možemo protumačiti i njegovim neobičnim obrisom. Kada tu planinu gledamo iz daljine – npr. autoceste A1 kod izlaza Ogulin – izgleda kao da se div opružio i spava (nekad se aludiralo da je to Kraljević Marko zauvijek zaspao), gdje mu je vršna stijena glava, a noge Klečice.Klek vrh

Planinarski dom se nalazi na čistini ispod glavne stijene gdje je postavljeno nekoliko velikih drvenih stolova i klupa. Neveliki Dom (na 1000 m nadmorske visine) je otvoren vikendom, ali u ponudi su samo pića dok jela nema. Valja zaviriti u unutrašnjost, odnosno u prostoriju dnevnog boravka koja odiše toplinom svojstvenom pravim planinarskim domovima. Na katu se nalaze spavaonice s 40 ležajeva.

Ovdje se treba odmoriti desetak minuta, popiti vode ili piva i pripremiti se za napad prema vrhu. Tu je i polazna točka za alpiniste koji vježbaju penjanje na glavnoj i ostalim stijenama, no ovaj ih puta nismo vidjeli. Od Doma do vrha ima oko pola sata hoda gotovo kroz alpski krajolik, a do Klečica 40 min. U početku je nagib blag, a kad dođemo pod stijenu očekuje nas prilično oštar uspon. Prvo, kameno stubište u poprilično lošem stanju, a zatim kraće penjanje kroz usjek uz pomoć ruku i pridržavanje uz široko uže. Pri vrhu prevladava makija, dok nas kod umjetno sagrađenog platoa heliodroma tabla obavještava o pećini koja se nalazi ispod nas. Vrh (1181 m) je kamena ravnina promjera desetak metara s koje se pruža širok pogled na sve strane. Vrlo dobro se vidi Bjelolasica, Ogulin i jezero Sabljaci, Klečice (manje stijene, „stopala“ našeg diva), a u daljini pogled seže sve do slovenskih Alpi. Na vrhu se također nalazi repetitor, kao i temelji nekadašnjeg, i jako mnogo – mušica.

Pri spuštanju treba pripaziti kroz navedeni usjek kao i zbog mogućeg klizanja po sitnom kamenju no silazak nikako ne ulazi u grupu zahtjevnih poduhvata. Tako smo susreli i slijepog planinara koji se uz pomoć dvojice kolega iz GSS-a uspješno popeo na vrh Kleka. On je hodao u sredini dok mu je prvi govorio gdje će se stati i što je ispred njega, a kolega na začelju ga je osiguravao užetom.

Nakon spuštanja na polaznu točku odlazimo u Ogulin na poznate palačinke u hotelu-restoranu-kaštelu „Frankopan“. U sklopu kaštela nalazi se Zavičajni muzej s bogatom alpinističkom zbirkom o kojoj smo već nešto rekli u blogu o Bijelim stijenama (https://nevand888.wordpress.com/?s=Bijele+stijene).

Vještičju planinu valja posjetiti svake godine, barem jednom.

Trajanje ture: Bjelsko- Klek, poučnom stazom: 1 h 20 min

 

Standardno

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.