Hiking, izleti

Veliki dol

Za Samoborsko gorje vrijedi ista uzrečica kao i za London – tko je umoran od Samoborskog gorja, umoran je od života. Kako to gorje, s jedva 900 metara nadmorske visine, sa svojim otvorenim livadama i prijevojima nije pogodno za hodanje po ljetnim vrućinama, ipak jedna kraća šetnja do Oštrca preko Velikog Dola pravo je osvježenje. Krećemo rano ujutro prema Samoboru i nastavljamo dalje prema Smerovišću i kod gostionice izletište Dumiću ostavljamo auto. Ovdje je i raskršće planinarskih staza, no parkiralište preko puta Izletišta je „samo za goste” pa se parkiramo nešto dalje, kod osnovne škole. Iza škole se staza odvaja prema Sv. Bernardu i Japetiću, a druga vode prema Velikom Dolu i Oštrcu, treća prema Šoićevoj kući i dalje prema Japetiću…Vel dol Ostrc putokaz
Izletište Dumiću je poznato po svježim pastrvama, a sama se gostionica nalazi u debeloj hladovini pored potoka na kojoj je mala vodenica. Točno preko puta počinje staza za Veliki Dol i Oštrc – točnije riječ je asfaltiranoj uskoj cesti što vodi oštro uzbrdo. Cesta vijuga kroz šumu i otvara pogled na selo Gregurić breg te nakon dvadesetak minuta napuštamo asfalt i dolazimo do križanja gdje treba skrenuti lijevo gore. Sve je dobro označeno putokazima, a i markacije izgledaju svježe. Sada se krećemo oštrije uzbrdo vododerinom dok ne izbijemo na makadamsku cestu 5 minuta od doma na Velikom Dolu. Tom se cestom također može od Samobora doći autom sve do Doma. Trebalo nam je ukupno 40 minuta da stignemo na prijevoj gdje se nalazi dom „Ivica Sudnik” (530m) i gdje se nalazi velik natpis „Dobro došli”. Okoliš oko Doma je lijepo uređen, tu je igralište za djecu, drvene klupe i stolovi te tzv. meteorološko uže (zadnji put smo takvo uže vidjeli na Malom Alanu, a radi po sistemu: kad je mokro – onda je kiša). Ovdje je također dobra kuhinja i zbog toga je dom vrlo popularan, a posebno je poznat po gulašu od divljači – kad je otvoren! Nažalost, u našem slučaju, iako je bio vikend i pred praznik, preko ulaznih vrata bio je postavljen lokot. Nije nam poznato koji je razlog zatvorenih vrata, no kod planinarskih domova se to događa bilo zbog promjene najmoprimaca ili nekih drugih razloga pa onda opet prorade. Možda su ovaj put ocijenili da zbog produženog vikenda i „spajanja” neće biti prometa, što bi moglo biti razlog jer smo na cijelom putu vidjeli mnogo manje planinara nego što je uobičajeno.
Prema izvorima s Interneta, Dom je izgradio HPD „Japetić” 1963. godine na ruševinama stare kuće ski kluba „Zagreb”. Navodno je ovdje bila jedna od kolijevki skijanja u Zagrebu i okolici, što je danas vrlo teško zamisliti – da se nekad skijalo po okolnim livadama. Lijepi krajolik nagrđuje nezavršena dogradnja od cigle i betona sa stražnje strane Doma. Nastala je vjerojatno po staroj hrvatskoj navadi „lako ćemo” koja će se, nadamo se, ulaskom u Europsku uniju promijeniti.trasa Vel Dol  - Ostrc
Dom nosi ime Ivice Sudnika, poznatog kulturnog i sportskog djelatnika iz Samobora te osnivača Samoborskog muzeja. Bio je fotograf i novinar te strastveni planinar i inicijator izgradnje doma na Velikom Dolu, kao i mnogih drugih aktivnosti u Hrvatskom planinarskom savezu i drugim djelatnostima. Bio je i počasni gradonačelnik grada Samobora.
Krećemo dalje prema Oštrcu i domu Željezničar do kojeg ima još 30 minuta hoda. Staza obilazi iza Velikoga Dola i dalje uzbrdo slijedimo markacije dok se nismo našli ponovno na križanju gdje treba odlučiti – lakše oko ili teže preko grebena. Odabiremo drugu varijantu i po vrlo oštrom usponu od nekih desetak minuta dolazimo na hrbat iznad Željezničara. Pogled nam puca na sve strane, vidimo Zagreb i Medvednicu, Sloveniju, pa onda na drugoj strani Plešivicu i njezine pilaste brežuljke. Planinarski dom je bio otvoren s uobičajenom dobrom greblicom i ostalom standardnom ponudom hrane i pića.
Natrag se vraćamo malo izmijenjenom rutom preko Ptičjeg vrha i još pokojeg lijepog brežuljka i livade.
Trajanje ture: Smerovišće – Veliki dol – Pl. dom Željezničar: 1h 15 min

Standardno

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.