Početna stranica > izleti, Travel > Tijuana – okusi i mirisi Meksika

Tijuana – okusi i mirisi Meksika

Kad smo već u San Diegu, treba posjetiti samo tridesetak kilometara udaljenu Tijuanu, pogranični grad u Meksiku, inače omiljeno izletište Amerikanaca. Granicu je najjednostavnije prijeći pješke – jer prema Meksiku nema nikakvih formalnosti, dok se na povratku zbog “tvrde” granice SAD, čeka i po nekoliko sati. San Diego zajedno s Tijuanom i okolnim mjestima čini aglomeraciju s više od 5 milijuna stanovnika, koju dijeli američko – meksička granica. Taj dio granice prelazi više od 40 milijuna ljudi godišnje što je čini najprometnijom granicom na svijetu. Prelazimo granicu pješke i na meksičkoj strani uzimamo taksi koji će nas za 5 dolara odvesti u centar grada. Nekoliko izrazito žutih taksija marke ford kreće prema centru uz škripu guma, kao u filmovima, te za desetak minuta izlazimo na odredištu.

Arch

Luk

Tijuana je potpuno drugi svijet,  tipično niskih građevina i velikih američkih automobila starije proizvodnje. Sve izgleda siromašnije nego nekoliko kilometara sjevernije, neke su ulice nezavršene,  Glavna ulica, Avenida Revolución, je prilagođena turistima s mnogo malih dućana sa suvenirima, restoranima i – apotekama (posebno zanimljivima građanima SAD zbog znatno nižih cijena lijekova). To je vrlo prometna ulica sa širokim kolnikom. Zapažamo tradicionalne  stupove za struju u obliku slova „T“,  preko kojih ide koloplet strujnih i telefonskih kablova, i palme  uz nogostup dok nas prodavači neprestano salijeću nudeći da uđemo u njihove prodavaonice s raznim suvenirima (šeširi, pončoi, deke i sl.). Glasno izvikuju cijene, neki su izrazito napasni te nastoje biti duhoviti u stilu „Let me rip you off“ pa ih tek odlučno „ne“ (donekle) obeshrabruje. Međutim, kao što smo već naveli, cijene su mnogo niže nego u SAD tako da se kupnja uglavnom može nazvati isplativom.

Tijekom boravka od nekoliko sati ne može se puno uloviti od mirisa i okusa Meksika osim tek kratkog uvida u to što bi Tijuana i Meksiko mogli ponuditi turistima. „Umakanje nogu“ odnosno ” mojar sus pies”  kreće s hranom i pićem… pa odabiremo El Torito Pub, restaurant, bar i disco. Restoran se nalazi na prvom katu i prilično je velika prostorija s 10 metarskim barom, biljarskim stolovima i mehaničkim bikom. Imaju i balkon s desetak stolova gdje odabiremo jedan s pogledom na glavnu ulicu. Za glavno jelo uzimamo Mexican Bowl (Mixed Molcajete) i dobivamo u glinenoj posudi jušno jelo s mesom, paprikom, rajčicom,  komadima avokada i ljutim paprikama. Margarite i tekile se podrazumijevaju te odlazimo iz restorana vrlo zadovoljni.  Prema cijeni ne bismo rekli da smo bili na najjeftinijem mjestu na svijetu, ali definitivno smo platili znatno manje nego u San Diegu. Blizu smo sjevernog kraja Avenida Revolucion gdje se nalazi veliki metalni luk. El Arco Reloj Monumental je danas simbol Tijuane, a navodno je podignut u čast Američko-meksičkog prijateljstva. Luk izgleda kao divovska paukova mreža zbog velikog broja tankih čeličnih kablova kojima je učvršćen sa svih strana.  U blizini se nalazi vrlo živopisna ulica i trg Plaza Santa Cecilia, nazvana i Mariachi Plaza. Uz kafiće, dućane i restorane, ulica je prepuna autentičnih šarenih zgrada (saloon)  te štandova s „đinđama“. Na manjoj pozornici svira mariachi bend.

Dobrodošli

Dobrodošli

Naš se kratki izlet bliži kraju i uskoro ćemo se uputiti prema granici sa SAD. Zamišljamo kako bi ovaj kvart mogao izgledati po noći što će izuzetno cijeniti „partijaneri“ zbog noćnih klubova i provoda po mnogo nižim cijenama nego u SAD. Za duže izlete tu su, čujemo,  dobri hoteli s vrlo povoljnim cijenama , plaže, golf tereni, ali i nekoliko nacionalnih znamenitosti.  U avanturu povratka u SAD krećemo ponovno na jednak način, prvo taksijem pa pješke. Usput prolazimo pokraj nepregledne kolone automobila u šest traka koji stoje u redu na meksičkoj strani za ulazak u SAD. Pješice prilazimo prilično brzo i nakon dvadesetak minuta u redu dolazimo pred američkog graničnog policajca. S gumenim (kirurškim) rukavicama polako pregledava putovnice i kad je vidio da smo Hrvatske odjednom upita: „Ah, Croatia, sprachen Sie Deutsch?“ S iznenađenjem odgovaramo da ne, već da nešto znamo engleski. To ga zadovoljava i pripušta nas na sigurnosnu kontrolu osobnih stvari. Izlazimo iz granične postaje i nalazimo se ponovno u SAD – Adios Amigos!

Oglasi
  1. Nijedan komentar do sada.
  1. No trackbacks yet.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

Nevenov Blog

Landranje po domovini i tuđini

Bicikli i gušti

Kako sastaviti bike po svom meraku

Tko je John Galt?

Extremism in the defense of liberty is no vice, and moderation in the pursuit of justice is no virtue.

Writers In The Storm

A Blog On Writing

Collapse of Industrial Civilization

Finding the Truth behind the American Hologram

GIMP Magazine

A Premier GIMP Users Magazine

Php, Mysql

Php, Mysql, Joomla, Drupal, Android, Iphone, Javascript

Sight

This WordPress.com theme is the cat’s pajamas

%d bloggers like this: