izleti, Travel

Tijuana – okusi i mirisi Meksika

Kad smo već u San Diegu, treba posjetiti samo tridesetak kilometara udaljenu Tijuanu, pogranični grad u Meksiku, inače omiljeno izletište Amerikanaca. Granicu je najjednostavnije prijeći pješke – jer prema Meksiku nema nikakvih formalnosti, dok se na povratku zbog “tvrde” granice SAD, čeka i po nekoliko sati. San Diego zajedno s Tijuanom i okolnim mjestima čini aglomeraciju s više od 5 milijuna stanovnika, koju dijeli američko – meksička granica. Taj dio granice prelazi više od 40 milijuna ljudi godišnje što je čini najprometnijom granicom na svijetu. Prelazimo granicu pješke i na meksičkoj strani uzimamo taksi koji će nas za 5 dolara odvesti u centar grada. Nekoliko izrazito žutih taksija marke ford kreće prema centru uz škripu guma, kao u filmovima, te za desetak minuta izlazimo na odredištu.

Arch

Luk

Tijuana je potpuno drugi svijet,  tipično niskih građevina i velikih američkih automobila starije proizvodnje. Sve izgleda siromašnije nego nekoliko kilometara sjevernije, neke su ulice nezavršene,  Glavna ulica, Avenida Revolución, je prilagođena turistima s mnogo malih dućana sa suvenirima, restoranima i – apotekama (posebno zanimljivima građanima SAD zbog znatno nižih cijena lijekova). To je vrlo prometna ulica sa širokim kolnikom. Zapažamo tradicionalne  stupove za struju u obliku slova „T“,  preko kojih ide koloplet strujnih i telefonskih kablova, i palme  uz nogostup dok nas prodavači neprestano salijeću nudeći da uđemo u njihove prodavaonice s raznim suvenirima (šeširi, pončoi, deke i sl.). Glasno izvikuju cijene, neki su izrazito napasni te nastoje biti duhoviti u stilu „Let me rip you off“ pa ih tek odlučno „ne“ (donekle) obeshrabruje. Međutim, kao što smo već naveli, cijene su mnogo niže nego u SAD tako da se kupnja uglavnom može nazvati isplativom.

Tijekom boravka od nekoliko sati ne može se puno uloviti od mirisa i okusa Meksika osim tek kratkog uvida u to što bi Tijuana i Meksiko mogli ponuditi turistima. „Umakanje nogu“ odnosno ” mojar sus pies”  kreće s hranom i pićem… pa odabiremo El Torito Pub, restaurant, bar i disco. Restoran se nalazi na prvom katu i prilično je velika prostorija s 10 metarskim barom, biljarskim stolovima i mehaničkim bikom. Imaju i balkon s desetak stolova gdje odabiremo jedan s pogledom na glavnu ulicu. Za glavno jelo uzimamo Mexican Bowl (Mixed Molcajete) i dobivamo u glinenoj posudi jušno jelo s mesom, paprikom, rajčicom,  komadima avokada i ljutim paprikama. Margarite i tekile se podrazumijevaju te odlazimo iz restorana vrlo zadovoljni.  Prema cijeni ne bismo rekli da smo bili na najjeftinijem mjestu na svijetu, ali definitivno smo platili znatno manje nego u San Diegu. Blizu smo sjevernog kraja Avenida Revolucion gdje se nalazi veliki metalni luk. El Arco Reloj Monumental je danas simbol Tijuane, a navodno je podignut u čast Američko-meksičkog prijateljstva. Luk izgleda kao divovska paukova mreža zbog velikog broja tankih čeličnih kablova kojima je učvršćen sa svih strana.  U blizini se nalazi vrlo živopisna ulica i trg Plaza Santa Cecilia, nazvana i Mariachi Plaza. Uz kafiće, dućane i restorane, ulica je prepuna autentičnih šarenih zgrada (saloon)  te štandova s „đinđama“. Na manjoj pozornici svira mariachi bend.

Dobrodošli

Dobrodošli

Naš se kratki izlet bliži kraju i uskoro ćemo se uputiti prema granici sa SAD. Zamišljamo kako bi ovaj kvart mogao izgledati po noći što će izuzetno cijeniti „partijaneri“ zbog noćnih klubova i provoda po mnogo nižim cijenama nego u SAD. Za duže izlete tu su, čujemo,  dobri hoteli s vrlo povoljnim cijenama , plaže, golf tereni, ali i nekoliko nacionalnih znamenitosti.  U avanturu povratka u SAD krećemo ponovno na jednak način, prvo taksijem pa pješke. Usput prolazimo pokraj nepregledne kolone automobila u šest traka koji stoje u redu na meksičkoj strani za ulazak u SAD. Pješice prilazimo prilično brzo i nakon dvadesetak minuta u redu dolazimo pred američkog graničnog policajca. S gumenim (kirurškim) rukavicama polako pregledava putovnice i kad je vidio da smo Hrvatske odjednom upita: „Ah, Croatia, sprachen Sie Deutsch?“ S iznenađenjem odgovaramo da ne, već da nešto znamo engleski. To ga zadovoljava i pripušta nas na sigurnosnu kontrolu osobnih stvari. Izlazimo iz granične postaje i nalazimo se ponovno u SAD – Adios Amigos!

Standardno

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.