izleti, Travel

San Diego – urbani safari s Margaritom

San Diego je smješten u prirodnom zaljevu u obliku udice i kad  mu prilazimo autocestom iz Los Angelesa, ugledat ćemo panoramu grada na Pacifiku kojom će dominirati  most Coronado. Most je poveznica kopna i poluotoka Coronado (na španj. – kruna), elitnog dijela grada u kojem žive bogatiji stanovnici i aktivni vojni časnici. Naime, u blizini grada je velika mornarička baza Američke vojske pa se u zaljevu mogu vidjeti veliki brodovi – nosači aviona – kako stoje privezani zbog remonta. Na poluotoku je još zanimljiv Hotel del Coronado, poznat po snimanju filma “Neki to vole vruće” i slavnim osobama koje su tamo odsjedale. Nećemo zaboraviti spomenuti da se tu nalaze i najljepše plaže ovog dijela Kalifornije, no kako je riječ o Pacifiku i usporedbi s našim Jadranskim morem i otocima – nema se tu što mnogo reći.

San Diego se nalazi na krajnjem jugu Kalifornije i sa svojih 1,4 milijuna stanovnika je drugi grad te države i osmi po veličini u SAD. Grad su osnovali Europljani u 18. stoljeću i to se smatra začetkom naseljavanja današnje Kalifornije. Katoličku misiju “Mission San Diego de Alcalá” osnovao je franjevac Junípero Serra 1769. godine (inače osnivač mnogih misija po Kaliforniji sve do San Francisca). San Diego je prvo pripadao Meksiku, no nakon američko-meksičkog rata, 1850. godine, postao je dijelom SAD. Iako vrlo mlad grad u odnosu na Europu, San Diego ima sačuvanu povijesnu jezgru, nazvanu “Old Town”, koja ima status državnog povijesnog parka,  gdje se mogu vidjeti zgrade prve javne škole iz 1864. godine, šerifov i sučev ured, zatvor, saloon i sl. U samoj povijesnoj jezgri, kao i u cijelom gradu, osjeća se meksički utjecaj povezan s modernim američkim urbanizmom (primjerice veliki neboderi u poslovnom kvartu). Old Town je prepun malih restorana, muzeja i povijesnih zgrada iz 19. stoljeća.  Ovdje se također mogu naći mnoge vrste tekile, dobra meksička hrana (neki kažu čak i bolja nego u Meksiku), poznati kokteli Margarita i uživati u živopisnom gradskom trgu Fiesta De Reyes.

Fiesta de Reyes

Fiesta de Reyes

Jedan od najstarijih parkova u  SAD je Balboa park, nazvan po španjolskome istraživaču i  moreplovcu – Vasco Nunez de Balboa. Sve zgrade unutar parka su u prepoznatljivom španjolskom stilu, a tu se nalazi desetak muzeja, nekoliko kazališta i svjetski poznati Zoološki vrt San Diega. Od muzeja izdvajamo Museum of Photographic Arts, jedan od rijetkih muzeja posvećenih samo fotografiji u SAD, a vjerojatno i u svijetu.

Kao što je u New Yorku Peta avenija centralna ulica, tako je i u San Diegu to također 5. avenija koja prolazi  modernim centrom grada nazvanim “Gaslamp Quarter”. Danas je ta 150 godina stara “Četvrt plinskih svjetiljki” vrsta urbanog safarija. Dio je to grada s vrhunskim restoranima, dućanima s unikatnom robom i visokom modom, originalnim kafićima, galerijama i bogatim noćnim životom. Nešto jeftinija ponuda može se naći uz obalu, gdje je i atmosfera nešto opuštenija u ionako prilično opuštenom gradu.

Downtown San Diego, ili poslovno središte, izgleda kao i svaki drugi američki grad s visokim neboderima u kojima su smješteni uredi velikih banaka i revizorskih kuća. S tom razlikom što je San Diego općenito čišći, uredniji, i bez smoga toliko karakterističnoga za aglomeraciju Los Angelesa (Great Los Angeles Area).

Od ostalih atrakcija u gradu izdvajamo umirovljeni nosač aviona USS Midway i San Diego SeaWorld, tematski vodeni park. U luci blizu poslovnog središta San Diega usidren je veliki nosač aviona USS Midway koji je bio porinut 1945. godine i plovio je gotovo 50 godina sudjelujući u mnogim borbenim akcijama od Drugog svjetskog rata preko Koreje do sukoba u Vijetnamu i Pustinjskoj oluji. Danas je ta čelična grdosija ukupne dužine gotovo 300 metara jedinstveni vojni muzej. I može se reći da je zaista doživljaj hodati po glavnoj palubi, zapravo pisti, između pravih, restauriranih, aviona i helikoptera. Dio doka oko nosača aviona pretvoren u manji park s velikom statuom mornara i njegove djevojke (prema poznatoj fotografiji A. Eisenstata prilikom povratka američkih mornara i proslave pobjede u drugom svjetskom ratu snimljenje 1945. godine u New Yorku).

USS Midway

On board of USS Midway

SeaWorld je veliki park s morskim životinjama, akvarijima, kitovima i dupinima orijentiran na edukativne sadržaje. Svaki sat u raznim dijelovima parka organizirane su koreografirane predstave s morskim životinjama – vrlo je zanimljiva s kitovima ubojicama, orkama (odnosno Shamu kako se nazivaju u Parku), koji se nakon uvježbavanja s trenerima ponašaju kao dobroćudni delfini, skaču, rone, mašu repom i polijevaju prve redove gledališta vodom iz bazena.

Sve u svemu, krajnji jug Kalifornije nudi vrlo zanimljivu sliku različitu od uobičajenih kadrova iz mnogih filmova snimanih nešto sjevernije. A San Diego često nepravedno ostane u sjeni zbog razvikanog Los Angelesa ili prelijepoga San Francisca.

Downtown San Diego

Downtown San Diego

Midway

Coronado, San Diego

Coronado

Fiesta de Reyes restaurant

Fiesta de Reyes restaurant

Gaslamp

Old Town, San Diego
Old Town SAn Diego
Sheriff's office

Sheriff’s office in Old Town San Diego

orca, SeaWorld, San Diego

Orca during the show in SeaWorld

Prado, Balboa Park

Prado in Balboa Park

San Diego harbour

Ships on repair

Balboa Park

Balboa Park

Standardno

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.