Travel

Zlatni rat, srpnja 2012.

Zlatni rat u Bolu na Braču je vjerojatno najpoznatija plaža, ako ne na svijetu onda barem u ovom dijelu Europe, a i najljepša – kao što ćemo kasnije i vidjeti. Šljunčani jezik, dopola u borovima, koji se proteže stotinjak metara u more prema otoku Hvaru, neodoljiv je mamac mnogim kupačima. Sam vrh jezika oblikuju valovi pa je uvijek drugačijeg oblika gdje gotovo uvijek puše pa stvara ugodnu mikroklimu ma koliko inače bilo vruće. Iznad plaže izdiže se krov Jadrana – Vidova gora – najviši vrh jadranskog otočja. Dodatni ugođaj stvara i različitost dviju strana plaže, kada s jedne strane more mirno, s druge je  gotovo uvijek valovito. Zato su tu jedno od svojih glavnih utočišta našli i surferi i kiteri. Kako je Bol turističko mjesto i već nekoliko godina zaredom turistički šampion Hrvatske, što vjerojatno susjednim Hvaranima ide jako na živce (jer “ni mačku s Brača”) – tako izgleda i plaža. Ležaljki i suncobrana s logom Zlatnog rata ima mnogo, ali kada je i mnogo kupača, potražnja je tek nešto manja od ponude. Sitni obluci pogodni su za generalno sve vrste kupača, ali prevladavaju mlađi zbog atmosfere koju pražu obilna ponuda kafića, restorana i kioska brze hrane. Plava zastava se vijori, dok spasioci na uzdignutom platou budno prate situaciju. Čistoća je na zavidnoj razini, a koševa za otpatke je vidljivo dovoljno. Vrlo je zanimljiva suverninica Zlatnog rata iako je u ponudi tek nekoliko majci s logom plaže, šalica i tanjurića. Prilazeći plaži uočili smo nekoliko ponuda za masažu na stolovima na otvorenom između borova u šumici. U samom vrhu trokuta od borove šume nalazi se novi kafić s raskošnim stolicama i vrlo glasnom muzikom – techno i dance. Tu se poslužuju popularni ljetni kokteli (sex on the beach, latin lover i sl.), a, ako imate sreće, između stolova izvijat će se i  atraktivne plesačice u ritmu housea.

Zlatni rat izvan sezone

Kad bi se nas pitalo za preporuku, odlučili bismo se svakako za kafić “bolero” nešto bliže mjestu iznad šetnice prema Bolu. Ovdje je wi-fi normalan dio usluge, stolice nalikuju foteljama i kako je smješten između borova, ugodne je mikroklime za ispijanje kave, čitanje e-mailova ili sređivanje raznih statusa.
Do Rata se iz Bola može doći na nekoliko načina – autom, brodicom i vlakićem. Mi predlažemo, naravno, šetanje uz more duž šetnice duge kilometar i pol. To je uređena betonska  staza  kroz šumicu iznad koje su kuće i hoteli, a pogled seže do Vidove gore. Ispod staze su more i plaže uz  poznate hotele: Borak, Elaphusa i Bretanide. Naravno, duž šetnice se proteže raznolika ponuda – od standardnih “đinđa” preko unajmljivanja bicikla do  “fish picnic” izleta brodićem na Paklenske otoke. Šetnica može pružiti i kulturni doživljaj, dakako, za one koji to primjećuju, jer se uzduž nalazi desetak skulptura poznatnih umjetnika. TAko je na samom početku šetnice postavljena je skulptura “Zlatni rat” teška devet tona.
Iako Zlatni rat nije više stjecište poznatih faca, kao što je to bilo prije desetak godina, kada su mu primat preuzeli Hvar i Zrće, ova je plaža na svjetskom glasu, a prema ocjeni turističkog portala Lonely Planet, nalazi se među deset najljepših plaža na svijetu. Prema ocjeni prestižnog i visokotiražnog britanskog lista Daily Telegraph, proglašena je najljepšom u Europi.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Standardno

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.