Početna stranica > Travel > Uvala Zavratnica, lipnja 2012.

Uvala Zavratnica, lipnja 2012.

Uvala Zavratnica je čudo na hrvatskoj obali, izgleda kao fjord, ali nije fjord, dostupna je svima, a čista je i mirna kao da je skrivena od svega. Spuštajući se cestom s Velebita od Velikog Alana do Jablanca teško ćete naslutiti da je u blizini “mali fjord”. Recimo odmah da Zavratnica zaista nije fjord, jer nije nastala od ledenjaka već “uslijed tektonskih pokreta koji su razlomili karbonatne stijene starosti paleogen – neogen. Kroz tektonikom razlomljene stijene, s vrhova Velebita, tekle su bujice vode i produbile kanjon sa stotinjak metara visokim liticama.” Ima i legenda o nastanku Zavratnice kao posljedici  strašnog potresa koji je 615. godine potopio tri tadašnja rimska naselja  u jednoj noći. Nalazišta  rimskog groblja i kovačnice novca su u okolici Stinice (Ortopla),  a naselja i kod  Sv. Jurja (Lopsica)  te na Pagu (Cissa).
Pristup uvali najednostavniji je iz Jablanca uz obalu, kroz tunel i po šetnici, i nakon dvadesetak minuta stiže se do krajnje točke, urezane oko 900 metara u Velebit. Zgodna je i varijanta preko Planinarske kuće “Miroslav Hirz” (20 m, najniža plan. kuća u Hrvatskoj, a možda i šire), kule vidikovca i spuštanje iza tunela na stazu uz obalu. Kako je  Zavratnica još od šezdesetih godina proglašena zaštićenim područjem, a od 1981. je dio Parka prirode “Velebit”, tako na ulazu treba platiti – ulaznicu (20 kn).  Ulazeći sve dublje u zaljev prolazimo pokraj spomen ploče Vjenceslavu Novaku, koji je ovdje provodio dane pišuću svoja djela. Odmah nedaleko prolazimo, pak, pokraj ostataka navodno njemačkog ratnog broda potopljenog u 2. Svjetskom ratu. Ipak, vrijedi više pogledati gore na okomite stijene i vrhove u svim svojim prirodnim oblicima. Zaljev se počinje naglo sužavati i dolazimo do njegovog kraja gdje se nalazi  nekoliko poučnih tabli s podacima o Zavratnici i njezinom nastanku. Samo more kraju uvale je relativno plitko, a na polukružnoj obali ima nekoliko klupa te borova šumica. Otuda dalje vodi planinarska staza prema Alanu, kao i na vidikovac iznad uvale.
Zaljev se, naravno, može ophodati u polukrugu, a i okupati u njegovu bistrome moru. No, kako je temperatura bila dobrano preko 30 stupnjeva odlučujemo se vratiti što kraćim putem natrag u Jablanac i potražiti osvježavajuće piće.

Oglasi
  1. Nijedan komentar do sada.
  1. No trackbacks yet.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

Nevenov Blog

Landranje po domovini i tuđini

Bicikli i gušti

Kako sastaviti bike po svom meraku

Tko je John Galt?

Extremism in the defense of liberty is no vice, and moderation in the pursuit of justice is no virtue.

Writers In The Storm

A Blog On Writing

Collapse of Industrial Civilization

Finding the Truth behind the American Hologram

GIMP Magazine

A Premier GIMP Users Magazine

Php, Mysql

Php, Mysql, Joomla, Drupal, Android, Iphone, Javascript

Sight

This WordPress.com theme is the cat’s pajamas

%d bloggers like this: