Početna stranica > Travel > Uvala Zavratnica, lipnja 2012.

Uvala Zavratnica, lipnja 2012.

Uvala Zavratnica je čudo na hrvatskoj obali, izgleda kao fjord, ali nije fjord, dostupna je svima, a čista je i mirna kao da je skrivena od svega. Spuštajući se cestom s Velebita od Velikog Alana do Jablanca teško ćete naslutiti da je u blizini “mali fjord”. Recimo odmah da Zavratnica zaista nije fjord, jer nije nastala od ledenjaka već “uslijed tektonskih pokreta koji su razlomili karbonatne stijene starosti paleogen – neogen. Kroz tektonikom razlomljene stijene, s vrhova Velebita, tekle su bujice vode i produbile kanjon sa stotinjak metara visokim liticama.” Ima i legenda o nastanku Zavratnice kao posljedici  strašnog potresa koji je 615. godine potopio tri tadašnja rimska naselja  u jednoj noći. Nalazišta  rimskog groblja i kovačnice novca su u okolici Stinice (Ortopla),  a naselja i kod  Sv. Jurja (Lopsica)  te na Pagu (Cissa).
Pristup uvali najednostavniji je iz Jablanca uz obalu, kroz tunel i po šetnici, i nakon dvadesetak minuta stiže se do krajnje točke, urezane oko 900 metara u Velebit. Zgodna je i varijanta preko Planinarske kuće “Miroslav Hirz” (20 m, najniža plan. kuća u Hrvatskoj, a možda i šire), kule vidikovca i spuštanje iza tunela na stazu uz obalu. Kako je  Zavratnica još od šezdesetih godina proglašena zaštićenim područjem, a od 1981. je dio Parka prirode “Velebit”, tako na ulazu treba platiti – ulaznicu (20 kn).  Ulazeći sve dublje u zaljev prolazimo pokraj spomen ploče Vjenceslavu Novaku, koji je ovdje provodio dane pišuću svoja djela. Odmah nedaleko prolazimo, pak, pokraj ostataka navodno njemačkog ratnog broda potopljenog u 2. Svjetskom ratu. Ipak, vrijedi više pogledati gore na okomite stijene i vrhove u svim svojim prirodnim oblicima. Zaljev se počinje naglo sužavati i dolazimo do njegovog kraja gdje se nalazi  nekoliko poučnih tabli s podacima o Zavratnici i njezinom nastanku. Samo more kraju uvale je relativno plitko, a na polukružnoj obali ima nekoliko klupa te borova šumica. Otuda dalje vodi planinarska staza prema Alanu, kao i na vidikovac iznad uvale.
Zaljev se, naravno, može ophodati u polukrugu, a i okupati u njegovu bistrome moru. No, kako je temperatura bila dobrano preko 30 stupnjeva odlučujemo se vratiti što kraćim putem natrag u Jablanac i potražiti osvježavajuće piće.

Oglasi
  1. Nijedan komentar do sada.
  1. No trackbacks yet.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

Tko je John Galt?

Extremism in the defense of liberty is no vice, and moderation in the pursuit of justice is no virtue.

Writers In The Storm

A Blog On Writing

Collapse of Industrial Civilization

Finding the Truth behind the American Hologram

GIMP Magazine

A Premier GIMP Users Magazine

Php, Mysql

Php, Mysql, Joomla, Drupal, Android, Iphone, Javascript

Sight

This WordPress.com theme is the cat’s pajamas

%d bloggers like this: