Početna stranica > Hiking > Samoborsko gorje, siječanj – veljača, 2012. II dio – Veliki Lovnik

Samoborsko gorje, siječanj – veljača, 2012. II dio – Veliki Lovnik

Nakon što smo prošli puta vrlo lako došli do Oštrca sada bi htjeli  na Veliki Lovnik – ali prvo se moramo raspitati gdje se uopće nalazi! Na kraju smo shvatili da smo mu vrlo blizu bili već nekoliko puta, ali nismo znali da je tamo. Naime, Veliki Lovnik je nekoliko minuta udaljen od Gostinjca Sv. Bernarda! A kako tamo doći? Put nas vodi od Šoićeve kuće, poznatom stazom prema Japetiću. Nakon dvadesetak minuta uspona na križanju treba skrenuti desno prema Plan. domu Sv. Bernard gdje na tabli piše da još ima 1 sat hoda (naravno da putokaza za Veliki Lovnik nema!). Staza dalje ide kroz šumu usjekom i nakon pedesetak minuta dolazimo na cestu za selo Dragonoš, krećemo se po livadama rubom sela te ponovno ulazimo u šumu i nakon desetak minuta evo nas pred Sv. Bernardom (690 m).

Prema podacima, Planinarska bratovština sv. Bernarda iz Samobora 1995. godine počela je uređivati staru napuštenu lugarnicu na Velikom Lovniku. Godine 1999. planinarski dom sv. Bernarda preimenovan je u Gostinjac sv. Bernarda, jer je s godinama postao  mjesto susreta molitvenih zajednica,  mladih itd. Okoliš Gostinjca je prilično uređen, no unutrašnjost je prilično opskurna, stolovi su naslonjeni gotovo jedan na drugi, strop je vrlo nizak, prozori u prizemlju vrlo mali . Zanimljivo je da Gostinjac nema dovolu za serviranje hrane pa iće treba ponijeti sobom, dok je sutuacija glede pića mnogo povoljnija: služe se dobar čaj, rakija i vino.

Okoliš je prilično dobro uređen, tu se nalazi nekoliko stolova i klupa, bunar s đeramom, velike jaslice i raspelo. Izdvaja se i veliki stup s mnogo putokaza prema gradovima u raznim dijelovima svijeta. Ovdje se ne spominje Veliki Lovnik, no na obližnjem drvetu uočavamo bijelom bojom ispisano “vrh”. Do vrha ima oko desetak minuta hoda kroz šumu u kojoj se i Veliki Lovnik nalazi. Tabla s imenom i oznakom kote od 737 m je pribijena na drvo kao i kutija sa žigom. Budući da pogleda gotovo da i nema, ovaj se vrh smatra neatraktivnim pa nakonm uobičajenog fotografiranja krećemo istim putem natrag.

Trajanje trase: Šoićeva kuća – Gostinjac sv. Bernarda – Veliki Lovnik 1.50 h

Oglasi
  1. Nijedan komentar do sada.
  1. No trackbacks yet.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

Nevenov Blog

Landranje po domovini i tuđini

Bicikli i gušti

Kako sastaviti bike po svom meraku

Tko je John Galt?

Extremism in the defense of liberty is no vice, and moderation in the pursuit of justice is no virtue.

Writers In The Storm

A Blog On Writing

Collapse of Industrial Civilization

Finding the Truth behind the American Hologram

GIMP Magazine

A Premier GIMP Users Magazine

Php, Mysql

Php, Mysql, Joomla, Drupal, Android, Iphone, Javascript

Sight

This WordPress.com theme is the cat’s pajamas

%d bloggers like this: