Hiking

Samoborsko gorje, siječanj – veljača, 2012. I dio – Oštrc

Ako je Oštrc jedan od najpoznatijih i najpopularnijih vrhova Samoborskog gorja, svakako uz Japetić, onda je Veliki Lovnik gotovo nepoznat. Kad idemo na Oštrc, sve je poznato, postoje putokazi, zna se da je pogled s vrha od kojeg zastaje dah, da je u domu Željezničar dobra greblica. Ali za Veliki Lovnik je potpuno suprotno, putokaza nigdje, vrh se nalazi u šumi i nema nikakvog pogleda, a u blizini nema planinarskog doma s dobrom hranom.

Najkraći prilaz na Oštrc je iz sela Rude, udaljene pet kilometara od Samobora, a od desetak mogućih izdvajamo prilaze preko Velikog dola, od Šoićeve kuće pa od “stražnje” strane od lovačkog doma Poljanice… Kad krećemo iz Ruda, nekad zaista rudarskog naselja (danas se radi na obnovi rovova kao turističke atrakcije), put nas vodi, naravno uz tablu daljinara, prvo cestom oštro uzbrdo pored crkve i groblja. Nakon toga dolazimo na planinarsku stazu koja vodi uz kuće i vikendice s pogledom na Plešivicu sve dok ne dođemo do hrpta planine.

Tada nam treba još oko tridesetak minuta do plan. doma. Krenuti možemo stazom oko vrhova ili pak po izrazitim strminama gore – dolje preko njih. Vršni dijelovi nisu prekriveni šumom pa jedan od najzanimljivijih, usputnih,  je Ptičji vrh s lijepom pogledom na sve strane, od Zagreba do Slovenije. Planinarski dom Željezničar (691 m) nalazi se na sjevernoj strani Oštrca i oko njega su smještene terasaste površine s desetak drvenih stolova i pripadajućih klupa. U principu je uvijek bolje biti vani, jer unutrašnjost doma čini jedna prostorija s velikom peći u sredini (gdje se ponekad suše znojne flanelaste košulje prisutnih planinara), s jako naguranim stolovima i klupama. Ukoliko još imate “sreće” uloviti veselu grupu planinara uz gitaru koji misle da dobro pjevaju, unutrašnjost treba svakako izbjegavati. No, to se ne odnosi na kuhinju u kojoj se spravljaju prilično dobra jela uz tradicionalno rudarsko jelo- greblicu.

Na vrh Oštrc (752 m) vodi  oštriji uspon od desetak minuta i svakako ga treba posjetiti, jer je pogleda na sve strane odličan – od Medvednice, preko Plešivice do obližnjih brda u Sloveniji. Sam vrh i nije toliko otvoren, no 30 metara dalje nalazi se vidikovac s gotovo 60 godina starom spomen pločom prvom izletu HPD-a iz 1875. godine. Tu se nalazi i metalni žig zabetoniran u kamenu. Vjerojatno nije bez vraga što je prvi izlet u povijesti hrvatskoga organiziranog planinarstva bio baš na Oštrc, jer taj je predio Samoborskog gorja najljepši zbog svoje pitomosti i vrlo lakog pristupa. Kažu da je taj povijestni izlet trajao čak dva dana dok je danas dovoljno oko 45 minuta autom od Zagreba do Ruda i onda oko 1, 5 sati penjanja do vrha. Na povratku nikako ne treba propustiti šetnju Samoborom, jednim od najljepših gradića u kontinentalnoj Hrvatskoj.

Dužina trase: Rude – pl. dom Željezničar – Oštrc 1.30 h

Oglasi
Standardno

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s