Hiking

Lipa, studenoga 2011.

Lipa se nalazi na istočnom dijelu Medvednice, što je zapravo najljepši dio, zbog širokih livada i vidika, kojih na ostalim područjima planine nema. Najjednostavniji je polazak iz Čučerja, mjesta koje ulazi pod gradsku četvrt Dubrava, s oko 3000 stanovnika. Iz centra mjesta, Trga Majke Božje Čučerske, treba krenuti iza crkve i slijediti putokaz desno i onda među kuće i kroz voćnjake do livada s prekasnim vidicima. Kada je lijep dan, vidik puca na oba vrha  Rog te na središnji i zapadni dio Medvednice. Naš cilj,  Lipa, je zapravo uzvisina između dva vrha koji se zovu Rog (742 m i 709 m). Nakon livada, staza tada izlazi na makadamsku cestu koja ide hrptom uz vikendice dok dođemo do ulaza u šumu. Do doma tada ima između pola i tričetvrt sata relativno oštrog uspona, a postoji lakša/duža i teža/kraća varijanta.
Dom se nalazi tik ispod nižeg vrha Rog na nadmorskoj visini od 709 m zbog čega ima puni naziv “Lipa-Rog”. U domu se nude uobičajena jela i pića, a preko vikenda je moguće i noćenje. Sam vrh je prilično šumovit no postavljena je razgledna piramida s koje se pogled pruža na Zagorje i Posavinu.
Natrag idemo drugom stranom (zapadnom), pored kapelice posvećene hrvatskim mučenicima pa ispod doma  dolazimo na veliko raskrižje putova s tablom daljinara postavljenom na stablu (kestena?). Tada treba krenuti se prema Goršici, tj. prema Sljemenu, i nakon 15 minuta naići ćemo na putokaz za Mariju Snježnu. Staza se tada spušta strmo dolje uz potok (momentalno presušen) te dalje kroz šumu. Put prolazi pokraj bijele kapelice Marije Snježne, sagrađene 1829. godine, a oslikana je narodnim prizorima čučerskog kraja. Treba paziti na markacije jer ima mnogo različitih putova i raskrižja. Od kapelice nakon sat vremena dolazimo do prvih kuća, prolazimo okretište autobusne linije,  i tada ima još 15 min do crkve u centru Čučerja.

Dužina trase: Na Lipu preko Žganog dola, a povratak preko Marije Snježne – cca 4h

Oglasi
Standardno

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s