Hiking

Veliki Risnjak, lipnja 2011.

Najjednostavniji put kako doći do Nacionalnog parka Risnjak iz Zagreba je autocestom A6 prema Rijeci do izlaza Delnice i tada krenuti prema Crnom lugu. Ukupno nešto više od sat vremena vožnje. U malenom goranskom mjestu Crni lug  nalazi se jedan od ulaza u N.P.,ali, što je najvažnije, i Upravna zgrada Parka te Motel Risnjak. Tu je restoran poznat po kolaču od borovnica koji se može isprobati i na nekoliko stolova smještenih ispred same zgrade na platou kojeg obrubljuje šuma.
Od tamo se može popeti na Risnjak Horvatovom stazom (3h) ili stazom preko Medvjeđih vrata (3,5h). Početak puta Horvatovom stazom vodi blago uzbrdo kroz šumu dosta širokom stazom koja ne odaje pravi planinarski put već je više kao šetnica.
Nakon sat vremena hoda dolazimo na raskršće gdje se račvaju putovi i onaj za Risnjak je označen strelicom prema gore. Sada već polako nalazimo na pravom planinarskom putu, nešto je uži i pojavljuje se sve više krševitog pejzaža. Prvo zanimljivo stajalište je svakako Vučja jama na 1005 m visine iznad mora. Riječ je prilično uskoj jami kojoj se ne vidi kraja zbog tmine. Put dalje nastavlja uzbrdo zaobilazeći kamene gromade i dolazimo do odvojka za nekadašnju Partizansku bolnicu Trilica (1157 mnm). Nakon dvadesetak minuta dolazimo na veće raskrižje putova  (1200 mnm). Tu se križaju putovi za planinarski dom na Risnjaku te staza za Medvjeđa vrata. Na putokazima sve piše: do Doma je ostalo još 45 minuta, do Medvjeđih vrata ima 45 minuta, a do Uprave N.P. Risnjak (odakle smo pošli) nizbrdicom 1,45h. Preostalih 45 minuta uspona je najstrmije i vodi preko prekrasnih vidika na okolna brda Gorskog kotara. Ambijent je gotovo alpski, kamenjar i paprat.  Dom se ukazuje tek kad mu se dođe vrlo blizu.
Planinarski dom na Risnjaku „Josip Schlosser Klekovski” nalazi se na prijevoju na 1418 metara nadmorske visine. Dom je u vrlo dobrom stanju, a domari su tamo stalno 6 mjeseci, i nudi uobičajenu ponudu jela i pića: grah s kobasicom, gulaš, palačinke te kavu, colu, čaj, pivo…
Uspon na vrh Veliki Risnjak (1500mnm) traje petnaestak minuta i najatraktivniji je dio puta. Penje se uskom kozjom stazom kroz stijene te na dva mjesta i uz pomoć sajli, pa treba nešto malo alpinističkih sposobnosti. Nagrada za sav taj “napor” je prekrasan pogled na Gorski kotar, Jadransko more, Sloveniju i dalje.
S platoa gdje se nalazi dom moguće je krenuti u više pravaca: natrag istim putem do Upravne zagrade N.P. Risnjak (2,30h), zatim za Lazac (1 h), Snježnik (2 h) i Platak (2,30 h) te za Gornje Jelenje (2 h) ili za Motel Risnjak preko Medvjeđih vrata (3 h). Krenuli smo ovom potonjom i početak nas je odmah nagradio s nekoliko krasnih vidika na Dom i vrh Velikog Risnjaka. Dalje staza ulazi u šumu i uglavnom tako i ostaje sve do podnožja. Sama Medvjeđa vrata su zapravo prosjek u stijeni odakle se proteže lijep vidik na jug i gdje se odvaja staza za Vilje (15 min hoda). Do Upravne zagrade N.P. prema putokazu ima 2 sata spuštanja. Od Vrata ta staza ide uglavnom kroz šumu i gotovo da nije atraktivna sve dok se ne dođe do poučne staze Leske, na samom kraju puta.
Risnjak je sigurno jedan od najljepših planinarskih predjela u Hrvatskoj, a kako je riječ o Nacionalnom parku, sve su staze jako dobro označene i markirane te mnogi su natpisi dvojezični (hrvatski i engleski). Iako risa nisam vidio, za mene je to možda najljepši nacionalni park u Hrvatskoj.

 

Standardno

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.