Hiking

Vukomeričke gorice: Staza Šumarica, travnja 2011.

Nedavno otvorena staza pod nazivom “Šumarica” prostire se po brežuljcima Vukomeričkih gorica, a spaja mjesta Kozjaču i Krušak. Duga je oko 8 kilometara i prema službenim oznakama potrebno  je dva i pol  sata da bi se propješačila u jednom smjeru. Kao što je poznato,  Vukomeričke gorice nisu neka “planina” te je visinska razlika staze samo 169 metara, dok je najviša točka na 241 metar iznad mora, a najniža 135 m. Staza je dobila ime po cvijetu šumarici koji je bijele boje – tzv. obična šumarica (Anemone nemorosa) i zaštićen je. Zanimljivo je da je staza prozvana “poučnom” svrstavajući se tako uz bok brojnim takvim stazama po hrvatskim planinama (npr. Lagvić-Kraljičin zdenac ili “Leska” u NP Risnjak). Naime, na stazi su postavljeni putokazi i osam informacijsko-edukativnih panoa s podacima o samoj stazi te flori i fauni.

Stazu je uredilo planinarsko društvo Velika Gorica uz stručnu i financijsku potporu Turističke zajednice, Šumarije i Grada Velike Gorice. Inače je vrlo dobro obilježena, uz manju primjedbu da ju je teže pronaći sa strane Kozjače, dok se umjesto klasičnih crveno bijelih planinarskih markacija, koristi znak cvijeta šumarice – bijele latice sa žutom sredinom. U proljetno rascvjetaloj šumi na nekim dijelovima takva je bijelo-žuta markacija bila teže uočljiva.

Kad krećemo od strane Kozjače put nas vodi od vidikovca Lakovica koji je na 241 metar nadmorske visine. S te uzvisine se pruža zaista krasan pogled prema Zagrebu na jednu stranu te  Vukomeričke gorice, Samoborsko gorje  i Klek na drugu stranu. Možda je malo veći problem pronaći početak staze, no kad se kreće iz V. Gorice treba u Maloj Buni skrenuti desno prema Šiljakovini i proći  Kozjaču na čijem se rubu nalazi početak staze i vidikovac Lakovica.

Od Lakovice put vodi,  prema putokazima i markacijama  – bijelim šumaricama, prvo po seoskim cestama (makadam) prema Žitkovčici. U tom se selu nalazi dosta vikendica i to nekoliko i vrlo zanimljivih, sagrađenih po tradicionalnom turopoljskom načinu od drveta. Prateći putokaze u Žitkovčici skrećemo lijevo pod pravim kutem i napuštajući selo prolazimo kroz vinograde da bi uskoro došli do šume kojom nastavljamo prema Krušaku. Put kroz  šumu izgleda kao pravi planinarski put s usponima i nizbrdicama. Negdje oko petnaestak minuta prije Krušaka staza opet prelazi na makadam i izbija neposredno na cestu V. Gorica- Kravarsko u Krušaku kod dobra Hrvatskih šuma. Iako je označeno da za stazu treba čak 2,5 sata da bi se propješačila, pokazalo da je procjena prilično konzervativna , jer bilo je dosta sat i 45 min. Kako tijekom cijele staza  nije usput bilo niti jednog  mjesta za odmor i okrjepu tako ih nema niti na njezinim početnim i krajnjim točkama. Dakle, sve je potrebno ponijeti sa sobom, pa tako i hranu i piće. U rano proljeće staza je bila vrlo ugodna s tek procvjetalom florom i tek tu i tamo pokojim šetačem, što će vjerojatno tako i ostati dok se ne pojavi neka ugostiteljska i druga ponuda.

Standardno

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.